Last news in Fakti

18 Декември, 2003 00:00 1 573 0

Частен хотел се строи в университетски имот

  • собственост-
  • общината-
  • имоти-
  • управител-
  • общинска-
  • областния-
  • софия-
  • общински-
  • които-
  • държавна-
  • закона-
  • земята-
  • решението-
  • административен-
  • район-
  • състав-
  • града-
  • границите-
  • заповедта-
  • според-
  • министерството-
  • студентски-
  • върху-
  • университет-
  • актува-
  • заповед
На метри от входа на Техническия университет в София се строи девететажен хотел върху терен на ВУЗ-а. Общината е актувала земята като общинска и я продала на безценица, с което грубо нарушава закона.

Район "Студентски" в София се разпорежда с 2400,5 дка имоти, които са държавна собственост и са в Студентски град, включително териториите на четири университета. Това установи разследване на "Монитор". Впоследствие някои от тези имоти биват продавани. Правата върху тези терени, са предоставени на Министерството на образованието и науката с акт от 1971 г. Район "Студентски" през ноември 1996 г. актува терените като общинска собственост. Впоследствие със заповед от май 1999 г. на областния управител, актът е отменен като незаконосъобразен. Общината обжалва решението пред Върховния административен съд, който на 21 юни 2000 г. оставя жалбата без уважение.

Въпреки решението на съда обаче столична община в лицето на район "Студентски" се разпорежда със земята като със своя. След частични изменения в статута парцели от този имот се продават.

Такава продажба е осъществена през ноември 2002 година, когато общината продава имот, отстоящ на метри от ТУ-София. Продавачът е общинската фирма "Спортна София-2000" ЕАД. Двете парчета земя на площ 5559 кв. м са закупени от "Соломон-Д" ЕООД за 192 хил. лв. Брокери на недвижими имоти коментираха, че цената на която е продадено от общината апетитното парче земя, е на цена поне три пъти под пазарната. Според специалистите възможно е било този парцел да бъде продаден и за 70 евро на квадратен метър, което е близо четири пъти над сумата, за която е бил закупен от общината.

През декември 2002 г. "Соломон-Д" продава имота на друга фирма - "Мирад" ООД. Септември тази година новият собственик започва строителство на девететажен хотел. Техническият университет в София и Министерството на образованието изпращат запитване относно законността му. Становището на министерството е, че теренът е публична държавна собственост.

Във факс до "Монитор" кметът на район "Студентска" Ася Михайлова оправдава актуването на земята със Закона за общинска собственост и с необходимостта да бъде осигурена материална база на общината да осъществява функциите си. Собственикът на хотела Мирослав Печев заяви, че ще коментира проблема след празниците.

Проф. Венелин Живков, ректор на Техническия университет: Нямаме съдействие от общината

Проф. Живков, коя беше причината да се появи проблемът със земята?
- Бяхме задължени преди три години да вземем документи за собственост на сградите на университета. Остана открит въпроса за земята. Имаше решение на ВАС, но каквито и опити да правим, не се получи позитивен резултат.
Създава ли общината пречки пред университетите да изпълняват дейността си?
- До сега не сме имали никаква помощ от тях. За разлика от провинциалните общини. Там отношението е много по-добро, по-конструктивно. Историческа стана тук сградата за "немската" къща, за която получихме пари от Германия. В течение на три години се борехме за разрешение за строеж. Получихме категоричен отказ от тогавашния районен кмет Арабаджиев. Докато на един Стефановден, г-н Софиянски ни разреши въпроса заедно с арх. Янев. Имаше подписка от страна на студентите и решение на академичния съвет да протестираме срещу строежа на хотела. Как ще протестираме обаче, когато всички държавни инстанции казват, че всичко е законно?!


Проф. Владимир Петров, преподавател по вещно право в СУ "Св. Климент Охридски" Това е сериозно нарушение на закона

Проф. Петров, издържана ли е в този случай процедурата за преобразуване на имоти от публична държавна собственост в общинска?
- Според мен и документите, с които разполагаме, процедурата не е издържана. Законът за държавната собственост в чл. 79 предвижда възможност, когато държавен имот незаконно е актуван като общински, както е случаят с тези имоти в Студентския град, актът за общинска собственост да бъде отменен със заповед на областния управител. Областният управител издава такава заповед. Тя е обжалвана от общината пред тричленен състав на Върховния административен съд, който я е отменил. По касационна жалба на областния управител обаче срещу решението на тричленния състав Върховният административен съд - петчленен състав, отменя решението на тричленния и оставя в сила заповедта на областния управител, с която е отменено актуването на имотите в Студентския град, като частна общинска собственост. Следователно, в сила е заповедта на областния управител, с която се отменя незаконното актуване на имотите като общински.
В общината се аргументират със Закона за общинската собственост, който според тях им дава право да актуват имоти, които са в границите на града, като общински. Основателен ли е този техен аргумент?
- В границите на града се намират толкова много имоти, че ако общината реши да ги актува като общински, няма да има смисъл от други нормативни актове, които да регламентират частна или държавна собственост. Не всичко, което е в границите на града, е общинска собственост. Вярно е, че общината е започнала една тиха и потайна експанзия и където може актува държавни имоти като общинска собственост. Общината разчита на това, че държавните служби и областният управител може да проспят такова актуване. Това са незаконни актове и във всички тия документи, които разискваме, изводът изглежда се очертава един - извършена е незаконна продажба на имоти държавна собственост. Общината сериозно е нарушила закона. Още повече, че и Върховният административен съд се е произнесъл, като е потвърдил заповедта на областния управител, с която е възстановена собствеността на държавата върху имота неправилно актуван като общински.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА