Last news in Fakti

27 Юли, 2023 11:53 3 105 2

Албания засенчи Черна гора

  • албания-
  • черна гора-
  • инвестиции-
  • чужденци

Много от инвеститорите в Черна гора се пренасочиха към Албания

Албания засенчи Черна гора - 1
Снимка: Shutterstock

Чужденците започнаха да инвестират по-малко в черногорската икономика. В края на юни общият приток на преки инвестиции беше около 300 млн. EUR, което е спад от 3,95% в сравнение с 2022 г., според Централната банка CBCG.

В същото време от януари до юни нетният приток на преки чуждестранни инвестиции е със 19,04 % по-малко спрямо същия период на миналата година.

Централната банка на Албания отчита, че инвестициите на чужденци са се увеличили с 52% през юни на годишна база. През 1-вото тримесечие на 2023 г. също е отбелязан рекорд - обемът на чуждестранните инвестиции възлиза на 66 млн. EUR, което е с 32% повече спрямо 1-вото тримесечие на миналата година.

Граждани на други страни купуват имоти в крайбрежните райони, въпреки покачването на цените на обектите. Албанският пазар се конкурира с пазарите на Черна гора, Хърватия и други страни.

Според Албанската асоциация на агентите за недвижими имоти чуждестранни лица са закупили имоти в Албания на обща стойност над 300 млн. EUR. Строителен бум се наблюдава в Тирана и по бреговете на Йонийско и Адриатическо море. Повишеното търсене идва от жители на Западна и Източна Европа, включително украинци.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБЕКТИВЕН

    15 6 Отговор
    Албания отдавна ни е надминала по всичко ,въпреки ,че не е в ЕС. !!!
  • 2 нико

    1 0 Отговор
    Ако броим за инвестиции покупка на имот - ок, но това не създава работни места. Едва ли този бум на покупки ще продължи дълго - западняците скоро ще разберат, че няма кой знае какви предимства да имаш имот там.