12 Януари, 2004 00:00 826 0

Новини

  • години-
  • имоти-
  • които-
  • одрин-
  • недвижими-
  • мъжът-
  • съобщи-
  • приватизация-
  • шулева-
  • министър-
  • храма-
  • кампания-
  • владиков-
  • година-
  • имотите-
  • смята-
  • двата-
  • български-
  • недвижими имоти-
  • тъй като-
  • лидия шулева виждането-
  • двата български храма-
  • стартира националната кам
Пазарът на недвижими имоти ще се стабилизира през тази година
През тази година може да се очаква стабилно развитие на пазара на недвижими имоти, прогнозира Орлин Владиков, председател на Националното сдружение на брокерите. Търгуването на имотите предимно в евро ще доведе до стабилизиране на пазара, смята той. До членството на България в ЕС някои имоти ще достигнат цените на западноевропейските, посочи Владиков, като уточни, че някои от прогнозите в тази насока имат спекулативен характер, тъй като за да се стигнат тези нива, трябва да имаме работеща икономика. Общото увеличение на цените на имотите за страната се движи в рамките на 19-20 %. В рамките на 1-2 години не може да се очакват сериозни увеличения, смята той.
Най-търсените жилища остават маломерните до 70 кв. м, посочи Владиков.
Около 2-3 % е месечното поскъпване на луксозните апартаменти в Бургас са сред имотите, които регистрират най-високи цени в морския град от началото на 2003 година, стана ясно от репортаж от Бургас в предаването "До обед" на БНР. 500 - 600 евро за кв. м достига цената на луксозните жилища. В момента малкото останали доларови оферти са за стари и амортизирани имоти панелни апартаменти или къщи, както и за неатрактивни парцели.
Повече от 10 години в Смолянско няма строителство и сделките с недвижими имоти са слаби, стана ясно от кореспонденция от Смолян. За 12 години единствената лицензирана фирма за недвижими имоти е останала само кантора. Разминаването с действителните цени е почти няколко пъти.
За Пампорово има желаещи, но сделките са малко заради високите цени.

Стартира националната кампания за спасяване на
двата български храма в Одрин

На 14 януари стартира националната кампания за спасяване на двата български храма в Одрин - църквите "Свети Георги" и "Св. Св. Константин и Елена". Започнали са аварийно-спасителните работи по укрепване на църквите. Арх. Васил Китов е изработил проект на укрепване на стените на храмовете. Въпросът е дарителската кампания да продължи, защото е завършен само първият етап от възстановяването на обектите. Инициативен комитет към БАН, Българското национално радио и малка част от българското общество са организатори на кампанията.
На този етап държавата може да помогне на двата храма само с решение на Министерски съвет, поясни пред БНР Емил Велинов, експерт в Дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет. Той обяви помощ от своето ведомство в размер на поне 50 хиляди лева.
Целта е на 6 май, в деня на храмовия си празник, църквата "Свети Георги" да бъде преосветена и да стане пълноценно действаща.
Според Георги Димов, генерален консул на България в Одрин, идеята среща пълна подкрепа в Одрин от страна на местните власти и от обикновените граждани, тъй като се оценява като принос за самия град за привличане на туристи, тъй като в Одрин освен тези две български църкви няма други християнски храмове.
Работник е пострадал при строеж на хотел в "Златни пясъци"
Строителен работник е пострадал вчера при строеж в курортния комплекс "Златни пясъци". Мъжът е паднал при декофрирането на колона на хотел "Хелиос", съобщи директорът на областната инспекция по труда Иван Иванов.
След инцидента мъжът е настанен в "Шокова зала", съобщи началникът на "Бърза помощ" д-р Мая Рашева. По-късно пострадалият Стефан Кънев е преместен в Клиниката по неврохирургия на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Анна". Той е с травма на шийните прешлени и комоцио. Мъжът е в стабилно състояние, без опасност за живота. Стефан Кънев е на 43 години, от Добрич, предаде Днес+.
КНСБ представи на министър Лидия Шулева
виждането си по измененията на
Закона за приватизация и следприватизационен контрол
Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов предостави на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева виждането на КНСБ по измененията в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. КНСБ смята, че моментът е подходящ и за извършване на промени в подзаконовата нормативна уредба, които също са предложени на министър Шулева, съобщиха от КНСБ. От синдиката изразяват надежда предложенията ще бъдат разгледани и приети и че "най-после политиката на правителството в областта на приватизацията ще се съобрази с факта, че в този процес има не само икономически, а и социални измерения".
Надяваме се, че проектозаконът ще бъде обсъден на заседание на НСТС, се казва в съобщението на КНСБ.
Предложенията на синдиката включват: разширяване на списъка от предприятия, за които задължително трябва да се приемат стратегии за приватизация. Стратегиите да съдържат социални раздели, които да бъдат предварително съгласувани със синдикатите; възстановяване правото на преференциално закупуване до 20 на сто от капитала на дружествата от работниците и служителите, които са се трудили не по-малко от 5 години в тях със забрана за повторна продажба за определен период от време; изискване към потенциалните купувачи да представят в своите оферти погасителни планове за издължаване на просрочени задължения към персонала; задължително прилагане на действащия колективен трудов договор към информационния проспект за приватизиращо се предприятие; създаване на нормативно изискване за еднократно подобряване на офертите на кандидат-купувачите в случай, че приватизиращият орган приеме за неудовлетворителни техните параметри.
В Македония започна строежа на нова водноелектрическа централа
Премиерът Бранко Цървекнковски положи първия камък на бъдещата водноелектрическа централа Света Петка, с която ще завърши комплексът от три електростанции на река Треска, съобщи телевизия TV5.
Според него този обект ще има дългосрочна значение, имайки предвид, че в Македония и в региона има недостиг на електроенергия, а страната има ограничени ресурси.
Целият проект струва 45 милиона евро и ще бъде завършен за четири години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА