8 Август, 2023 10:07 4 341 5

Столиците с най-висок дял на евтините жилища. Къде е София?

  • жилища-
  • евтини-
  • скъпи-
  • дял

За българската столица процентът е 2.6%

Столиците с най-висок дял на евтините жилища. Къде е София? - 1
Снимка: М. Богданова ©

Порталът MoverDB.com, който предоставя независима информация за международните транспортни компании и разходите, свързани с преместване в чужбина, формира интересен рейтинг.

Анализаторите проучиха популярни местни уебсайтове за недвижими имоти във всяка световна столица и създадоха ценови филтър, за да определят броя на имотите с ниска и висока стойност.

Те определят евтиното жилище като това, което струва по-малко от половината от средната цена на жилищен имот във всеки град, а скъпото жилище като това, което струва повече от два пъти средната местна цена.

В ТОП 3 на столиците с най-висок дял на евтини жилища е Бразилия – 50,13%, Кайро – 48,68% и Манила – 42,53%. От по-близките до България места в ТОП 10 в класацията влиза Атина, където, според анализатора, 31.87% от имотите могат да бъдат определени като „евтини“.

Къде е София? Столицата ни се нарежда в ТОП 10 на тези с най-нисък дял на евтини жилища. С 2,6% дял на предлагане на евтини жилища София заема 7-ма позиция. На първите три места са Никозия с едва 0,35% евтини жилища, Будапеща и Дъблин, съответно с 0,67% и 1,23% евтини апартаменти на пазара на недвижими имоти.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    17 5 Отговор
    И средно статистически всички яли свинско със зеле.
  • 2 Къде са

    18 5 Отговор
    Най-алчните хора в света - в София !
  • 3 Аз Кочо

    14 4 Отговор
    Бумът приключи. От тук натам следва бавен продължителен спад.
    Това е положението.

    Ето едно заглавие от 3 ноември 2008.

    Сделките с имоти намаляват, но цените се запазват.

    3 ноември 2008 17:40 от mediapool

    Намери и прочети.

    Същите глупости които се пишат сега едно към едно.

    После всички знаем какво се случи
  • 4 Коментар

    13 4 Отговор
    Каквато и статистика се извади, е ясно че сме в балон. Сага да почнат брокерите с тяхното лалосване, и никакви смислени данни.
  • 5 Хотел Х

    2 3 Отговор
    Я стига с тази София .Провинцията никой не го интересува как се живее с малко пари .Добре че бабите и дядовците теглили заем за да има къде да живеем.С 23лв на месец пак се е изкарвало.А сега всичко умишлено се надига и парите същите а на магазина всичко скъпо.