Last news in Fakti

11 Август, 2023 19:47 15 183 17

Жилищната криза се изостря

  • германия-
  • жилища-
  • строителство

С 30% по-малко издадени разрешителни за строеж в Германия

Жилищната криза се изостря - 1
Снимка: Shutterstock

Усилията на Германия да увеличи предлагането на жилища се провалят, тъй като по-високите разходи за материали доведоха до спад на поръчките с повече от 30% през второто тримесечие, според данни на основните строителни компании в страната.

Броят на молбите за разрешителни за жилище е намалял с почти 24 000 между април и юни 2023 г., според базираната в Берлин ZDB. „Мрачна перспектива може скоро да принуди компаниите да започнат да съкращават работници“, каза Феликс Паклепа, управляващ директор на организацията.

Строителните компании в Европа страдат от комбинация от повишаващи се лихвени проценти и скок на разходите за материали. Това причинява драматични промени в Германия, където строителните компании наемат много хора, за да постигнат целта на управляващата коалиция да строи 400 000 жилища годишно.

Паклепа каза, че строителните компании сега са изправени пред перспективата да предоставят на работниците държавно субсидирани програми за отпуск или „в най-лошия случай“ съкращения на работни места.

Феликс Паклепа призова правителството да се намеси и спешно да предостави "инвестиционни стимули", атакувайки администрацията на канцлера Олаф Шолц за премахването на някои строителни субсидии миналата година.

Той добави, че германската държавна банка за развитие KfW може да помогне с по-евтини заеми и правителството трябва поне временно да намали "прекомерните енергийни изисквания" за сградите, за да предотврати влошаването на жилищната криза.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    43 3 Отговор
    Прекратиха концесията на Росенец, а вие ни занимавате с глупости 🤣
  • 2 Калпазанин

    43 6 Отговор
    Ай честито, ефекта на доминото Германия беше преди 25 години. С такава политика наложена им от фащ локомотива на Европа лека полека ще заприлича гето, да живее либерастията
  • 3 Аз Кочо

    45 4 Отговор
    Свърши с тоя пазар.
    Сега ще започне истинското шоу
  • 4 Началото на краха на Германия

    30 6 Отговор
    и на Европа
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да пренасочат безработните строители

    19 7 Отговор
    да правят танкове и крилати ракети за украинските им братя
  • 7 Айше

    19 4 Отговор
    На мен кой ша ми построи апартамент Дуисбург
  • 8 Гост

    14 4 Отговор
    Кога рекламите за цъфтящата западна икономика са се осланяли на действителност?
  • 9 Бапкатор

    17 3 Отговор
    Швабите и те го загазиха, сякаш и при тях е минала СДС-Чумата .
  • 10 Българин

    11 8 Отговор
    Закъсаха немците сякаш комунизъм минал през тях като в България

    Коментиран от #17

  • 11 воденМАДАГАВУР

    10 4 Отговор
    Защо няма жилищна КРИЗА за бойковата МИС БИКИНИ ? Защото е в ИНТИМНА връзка с Б. Борисов ли ? И заради услугите , с които го е обслужила , е получила къщичка в барсЕлонските земи ! Явно и това е решение ......!
  • 12 В име на ВИМЕ

    19 6 Отговор
    Винаги съм се питал - защо още има американски войници и бази в Германия ? Това окупационните войски от 1945 година ли са ? Независима държава ли е всъщност ? И кой определя живота на немците и германците , та даже и на алеманите ? А ?
  • 13 Жилищата трябва да са под наем в

    3 5 Отговор
    Градовете и хората да имат пари за деца които да отглеждат и израстват в тези жилища
  • 14 "прекомерните енергийни изисквания"

    4 2 Отговор
    Няма такова нещо като прекомерни в случая. Кво ще строите тогава? Панелки? И после какво? Ще ги санирате ли?
    Външните стени трябва да гарантират енергийна неутралност на сградата. С достатъчен коефициент на изолация и без необходимост от външна санировка. Жилищните сградите се ползват от няколко поколения и подобна инвестиция е напълно оправдана.
  • 15 Пенсионерка

    6 2 Отговор
    А НОВОПОСТРОЕНИТЕ СУПЕР БЛОКОВЕ, побиращи цял град като Враца, кой ще ги купи или обитава? Може би Руснаци, Украинци или Араби, "спасяващи се от войната"!? Защото богатите българи (сводници, продажници и политици) си купуват имоти извън България!!!!!
  • 16 Иво

    8 2 Отговор
    Аз тъкмо реших да си купя апартамент в Мюмюнхен.
  • 17 Граф Цепелин

    4 7 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Всъщност, ти който каляш името "Българин", би трябвало да знаеш, че 1/3 от германците живяха и все още си искат социализма. Но никой не ги пита. Както и нас.