Last news in Fakti

19 Януари, 2004 00:00 423 0

Столичните общинари струват 1 милион лева

  • трябва-
  • съветници-
  • решението-
  • съветниците-
  • общините-
  • година-
  • парите-
  • тази година
Близо 1 млн. лв. ще ни струва Столичният общински съвет тази година, показа проверка на "Монитор". През 2003 г. веществената издръжка на местните депутати е била общо 317 271 лв. За тази година към нея ще трябва да се прибавят още около 480 800 лв. за възнаграждения на съветниците. Допълнителната сума се равнява приблизително на 1/5 от миналогодишните разходи за бедни и социално слаби в София.

Новите харчове идват от промените в Закона за местното самоуправление от 2003 г. Те предвиждат участието в местния парламент вече да се заплаща. Досега общинските съветници работеха на "ползу роду".

По данни на Националното сдружение на общините (НСОРБ), около 70% от съветите в страната са си гласували заплащане до 20 лв. Картината по места обаче е доста по-различни, тъй като някъде е прието твърдо заплащане на месец, другаде на час. А има и общински съветници, които ще си отчитат парите на заседание. Има и глоби за отсъствия. В Пловдив пък е добавена и премия от 80 лв. за съветници-отличници.

"Парите са много за община Видин", гласи становището, с което кметът Иван Ценов е спрял решението за заплащането на съветниците. Градът трябва да брои 73 440 лв. на своите съветници за 2004 г., ако предложението мине. Със същата заповед е отменено и увеличаването на постоянните комисии от 8 на 11. Местните депутати направили повече комисии, заради парите от заседания, смята градоначалникът. С мнение, че съветниците трябва да получават възнаграждение, а не заплата варненският областен управител Яни Янев е пратил на съд решението на съгражданите си да прибират по 836 лв. на месец. И двата спора ще трябва да се решат до средата на февруари, пресмятат във Варна и Видин. Вероятно на съд ще бъде изпратено и решението на община Сандански 32-мата съветници там да вземат твърда заплата от 340 лв. "Все още има време за спиране. Искам становището ми да е добре мотивирано", каза за "Монитор" областният управител Антон Бръчков. "Дано общините успеят да си изкарват толкова пари", коментира още губернаторът. Решението на съветниците от Сандански ще струва годишно на местния бюджет 130 560 лв.

В края на 2003 г. общините в България приключиха със структурен дефицит в общинските дейности от 160 млн. лв. Същевременно, финансовото министерство не прие предложението на НСОРБ да поеме през 2004 г. половината от издръжката на общинската администрация в размер на 40 млн. лв. В гласувания от Народното събрание бюджет субсидиите за капиталови разходи на местната власт бяха намалени от 70 млн. лв. за 2003 г. на 27 млн. лв. за 2004 г., а изравнителната субсидия за "бедните общини" остана 35 млн. лв. вместо предложените от сдружението 76.9 млн. лв. Въпреки че през тази година държавата поема изцяло финансирането на делегираните дейности, собствените приходи на общините едва ли ще стигнат за всичко, за което трябва да плаща местната власт. Така държавата ще брои годишно по 104.75 лв. за веществената издръжка на един ученик, а общината средно по 1 420 лв. за един съветник, без да се смятат разходите за зали, материали и секретарки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА