Last news in Fakti

27 Януари, 2004 00:00 1 431 0

Операция "Конфискация на мафиотското имущество" - пореден скандален дубъл

  • имущество-
  • които-
  • отнемане-
  • придобито-
  • имоти-
  • престъпна-
  • дейност-
  • закон-
  • сделки-
  • имуществото-
  • съпруг-
  • трети-
  • отнема-
  • стойност-
  • много-
  • проектът-
  • оръжие-
  • имотите-
  • трябва-
  • тръгне-
  • парите-
  • право-
  • държавата-
  • могат-
  • полза-
  • първия-
  • наследници-
  • престъпления-
  • вътр
Ще се отнема имущество, придобито от престъпна дейност, независимо дали то е у наследници, съпруги, любовници, тъщи, свекърви, фирми. Държавата ще атакува имотите и парите, които са били собственост на престъпни босове, дори ако са вече мъртви. Създава се специална агенция към министъра на финансите, която ще издирва, блокира и изземва имущество. Сред престъпните дейности е вкарана незаконната търговия с оръжие, стоки и технологии с възможна двойна употреба, но пък са изкарани незаконните доходи от хазарт. Не е определен начален момент, от който ще се преследва придобитото по престъпен начин.

Това са само част от новите моменти при втория опит на МВР да прокара закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. Проектът е пуснат за съгласуване в министерствата. Очаква се правителството да го разгледа и приеме през февруари. По всичко личи, че този път МВР и кабинетът

ще направят всичко възможно законът да мине и през парламента

Отсега обаче е сигурно, че проектът ще предизвика жестоки спорове и много скандали. Едва ли има човек, който да не иска справедливост именно за лицата и групировките, незаконно придобили милиони, купили с тях прескъпи автомобили, имоти, предприятия. Според МВР предлаганият закон ще засегне именно и само тях. Пак от вътрешното ведомство твърдят, че това, което предлагат, го има в Холандия, Ирландия, САЩ, Швейцария, Германия и в още ред "бели" държави. Там било доказано, че подобни нормативни актове са много ефективни. В играта на аргументи е вкаран и Европейският съюз, който имал изисквания в такава посока. Не бива да бъде отричан проектът, в основата на който лежи благородна държавническа идея. Но цялата сценка около прокарването на този закон в България, поведението на самото МВР поставят много въпроси.

Още след като излезе първият проект на МВР, имаше дебат с участието на известни юристи и банкери, които в общи линии го скъсаха от критики. Тогава

вътрешното министерство "подви опашка",

спря да си защитава проекта и обеща да го промени така, че по него да няма повече възражения. Преработеният вариант обаче поставя част от предишните, а и твърде много нови въпросителни.

Обект на блокиране, изземване и евентуално отнемане ще са само имущества на стойност над 30 000 лева. На пръв поглед това означава, че законът няма да засегне огромната част от обществото. Но с поскъпването на недвижими имоти вече почти всяка втора гарсониера струва 15 000 евро, което автоматично превръща всеки собственик на жилище във възможен обект на проверки.

В чл. 3, ал. 1 от законопроекта е определено, че производството по блокиране и отнемане се провежда винаги когато е започнало наказателно преследване за няколко вида престъпления - тероризъм, квалифицирана контрабанда, пране на пари, трафик на хора, производство и прокарване в обращение на фалшиви пари и документи за самоличност, изнудване, кражби на коли, подкуп и престъпления по служба, свързани с набавяне на облага, незаконна търговия с оръжие.

В сравнение с първия законопроект сега са добавени незаконната търговия с оръжие и престъпленията по служба. И ако за първото няма притеснения, то за второто е известно, че често и лесно се образуват дела, обвиненията по които по-късно лесно падат в съда.По-впечатляващо обаче е друго - по абсолютно неясни съображения от първия вариант

е отпаднал незаконният хазарт

и придобиването и/или инвестирането на неправомерни облаги от него. Добре ще е МВР (плюс правителството и парламентът, ако приемат този вариант) добре да помислят как ще обяснят това. Хич не издържат сегашните аргументи на вътрешното министерство - че над хазарта имало друг контрол. Ами друг контрол има например и за търговията с оръжие. Затова пък по-логични изглеждат съмненията, че в отпадането е участвало силно лоби. А е известно кои са фигурите в хазарта у нас и техните топли връзки в управляващата коалиция.

Няма ги и престъпленията около приватизацията, за които има отделни текстове в Наказателния кодекс. Това означава, че ако има образувани наказателни дела за незаконен хазарт или за престъпления, свързани с приватизация, този закон няма да може да бъде вкаран автоматично в употреба.

Производството по отнемане на имуществото може да тръгне, ако "са налице данни за имущество със значителна стойност, за което може да се направи основателното предположение, че е придобито по престъпен начин" дори когато наказателното преследване не може да бъде възбудено или е прекратено, защото деецът е починал; преследването не може да тръгне, защото деецът не носи наказателна отговорност поради амнистия или невменяемост; извършителят на съответното престъпление е останал неоткрит.Според проекта, ако едно наказателно преследване е спряно - на каквото и да е основание, това няма да е пречка производството за отнемане да тръгне.

На конфискация ще подлежат пари и имоти на лица, които са направили

разходи, чиято стойност значително превишава законните им доходи,

и когато има обосновано предположение, че придобивките са свързани с престъпна дейност, "доколкото не е установен друг източник".

За разлика от първия проект, в който се казваше, че действието му ще е за имущества, придобити след 1 януари 1990 г., сегашният не говори за начална дата. В него е записано, че ще може да се преследва имущество, придобито през "инкриминирания период и в рамките на 5 години преди неговото начало".

Бъдещият нормативен акт предвижда да се отнема всяко имущество, придобито от престъпна дейност, освен ако то не трябва да се върне на пострадал или ако не подлежи на конфискация по друг закон.

Престъпни пари и имоти ще се отнемат и от наследници

и заветници. Имущество ще се взема и когато е собственост на "юридическо лице, контролирано от проверяваното лице самостоятелно или съвместно със съпруг, възходящи или низходящи". Под контролиране се има предвид, че проверяваният има право да назначава и освобождава мнозинството от членовете на управителния или контролен орган на съответната фирма или притежава мнозинство от акциите или дяловете с право на глас и управление на дейността въз основа на договор.

Ако законът бъде приет и влезе сила, той ще обяви за "нищожни по отношение на държавата" всички следващи действия и сделки, извършени с имущество от престъпна дейност:- безвъзмездни сделки - например дарение в полза на трети физически или юридически лица;- възмездни сделки като продажби, замени с трети лица, ако последните са знаели или са трябвало да предположат, че имуществото е придобито от престъпна дейност. Същото се отнася и до третите лица, които са придобили парите или имотите с цел укриване или прикриване на незаконния им произход;
- възмездни сделки, при които даденото значително надвишава по стойност полученото;
- учредяване на залог, ипотека или други обезпечения върху престъпното имущество;
- изпълнение на задължение, извършено с такова имущество.

До доказване на противното се смята за придобито с цел укриване и подлежи на отнемане престъпно имущество, което е прехвърлено възмездно на съпруг, деца, родители, сестри, братя, тъщи, свекърви. Същото се отнася и до имоти и пари, които съпруг или деца на проверявано лице са придобили на свое име от трети лица, които от своя страна не могат да докажат законен източник. Заложено е да се отнема и имущество, дори да е съпружеска имуществена общност, макар другият съпруг да не е знаел за произхода на средствата. Това ще е в случаите, в които този съпруг е нямал личен принос към придобитото. Всички горни правила важат и за лицето, с което проверяваното лице се намира във фактическо извънбрачно съжителство.

Това са общи линии намеренията на МВР, изразени в проектозакона. Сега следват споровете, дебатите и скандалите.

Кой ще отнема престъпните пари
Проектът предвижда създаване на Агенция за отнемане в полза на държавата на престъпното имущество. Тя трябва да е към финансовия министър, а правилникът й ще бъде приет от правителството. То ще назначава директора за срок от 5 г. без ограничения в преназначаванията. Шефът трябва да има магистърска степен по право, 8 г. стаж по специалността (не е уточнено каква, сигурно се има предвид юридически стаж), да не е съден, да няма фирма.
Органите на агенцията "установяват, блокират и изземват с цел отнемане в полза на държавата имущество". Те ще извършват проверките си тайно, но могат да изискват от проверяваните лица декларации за притежавани имоти, влогове, ценни книжа, банкови сметки, източници на средства и основания за придобиване на имуществото, за издръжката на семейството, за сделки, за задължения към трети лица и др. Ако лицето е починало, такава декларация се иска от неговите наследници.
Като се съберат достатъчно доказателства, директорът прави мотивирано искане за отнемане на имуществата и го праща заедно с доказателствата в съда. Окръжният съд обнародва обявление за постъпилото искане в "Държавен вестник", в което има опис на имуществото и указание за срока, в който заинтересованите могат да отправят претенциите си към имотите и парите.
Съдът в състав от един съдия решава в закрито заседание дали да бъде отнето имуществото. То може да бъде обжалвано по реда на Гражданския процесуален кодекс.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА