Last news in Fakti

30 Август, 2023 14:37 5 932 7

Продажбата на жилища пада

  • италия-
  • жилища-
  • продажби-
  • спад

С 8.3% по-малко сделки в сегмента в Италия

Продажбата на жилища пада - 1
Снимка: Shutterstock

Спадът на пазара на жилищни имоти в Италия продължава. През второто тримесечие на 2023 г. продажбите на жилища са намалели с 8,3% на годишна база до 166 745 транзакции (над 15 000 по-малко). Това са резултатите от анализа на Abitare Co. въз основа на данни от Обсерваторията на пазара на недвижими имоти (OMI) на италианската агенция по приходите.

През второто тримесечие на 2023 г. най-големи спадове спрямо същия период на предходната година са регистрирани в Болоня (1264 транзакции, -23,9%) и Милано (5920 транзакции, -22,9%). Но в други мегаполиси динамиката е отрицателна, макар и в по-малка степен: в Рим -10,3% (8 274 транзакции), във Флоренция -9,4% (1 208 транзакции), в Торино -7,1% (3 552 транзакции), в Неапол -7,0 % (1952 транзакции), Генуа -5,5% (2034 транзакции), Палермо -4,4% (1598 транзакции).

„Тенденцията при продажбите на жилища в Италия през първото тримесечие на тази година потвърждава прогнозите, направени в края на миналата година, а именно, че 2023 г. ще бъде годината, в която ръстът на продажбите вероятно ще спре“, каза Алесандро Гисолфи, ръководител на изследователския център Abitare Co. „Увеличаването на лихвените проценти по ипотечните кредити оказва влияние върху решенията за покупка на домакинствата и стремежът към намиране на по-големи площи след пандемията изглежда е изчерпан: всъщност покупките на апартаменти като цяло намаляват, но по-специално на апартаменти над 100 кв.м“.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    10 3 Отговор
    Манталитетът на крипто е замърсил умовете на хората: Ако не се потопи за една нощ, не е нищо. Жилището не е крипто.

    Пазарите на жилища се движат много бавно Балон 1 отне 5 ГОДИНИ на национално ниво по пътя надолу. Отначало цените спаднаха бавно, а с годините набраха скорост с все по-стръмни спадове. След това имаше отскок и след това цените отново се понижиха до дъното от 2009 г. Това е доста типично. В жилищата нищо не се случва за една нощ.

    Има много градове, чийто жилищен срив продължи няколко десетилетия.

    Различното този път е инфлацията. Сега имаме голяма инфлация и тя се ускорява отново. И Фед и ЕЦБ ИСКАТ жилищният пазар да спадне като част от борбата си срещу инфлацията. Вместо QE, те правят QT с най-бързия темп досега и увеличават лихвите... това е обратното на това, което те направиха през 2008 г. и нататък.

    През 2008 г. Фед намали лихвите до 0% и започна QE. Дори тогава цените на жилищата продължават да падат в продължение на четири , докато достигнат дъното през 2012 г. ДОРИ ТОГАВА! Сега Фед и ЕЦБ правят обратното.
  • 2 Българин

    12 3 Отговор
    По света, а скоро и у нас
  • 3 Българин

    7 5 Отговор
    България всичко се вдига нищо не спада
  • 4 Архитект

    14 2 Отговор
    Те самите жилищата започнаха да падат, ти за продажбата си се загрижил
  • 5 бл.134 в Zап. парк

    3 2 Отговор
    Глупаци , да са купували у големите столица -Сифия Ще догоним щатите скоро
  • 6 Спешно

    6 2 Отговор
    Продавам панелка в Люлин 4 от 50 кв. м. за 250 000 евро
  • 7 Да не пада

    3 0 Отговор
    Еми да не пада, оставете младите да купуват