15 Ноември, 2013 09:13 1 882 2

Ограниченията на пазара подгряват цените

  • швейцария-
  • къщи-
  • жилища-
  • лукс-
  • закон

Приетите нови ограничения за строителство на втори дом в Швейцария доведоха до още по-голямо надуване на и без това надутия вече имотен балон. Между 10% и 15% е поскъпването на къщите в швейцарските Алпи през третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата.

Законът, който влезе в сила през май 2013 г., забранява израждането на втори дом в райони, в които броят им надвишава 20% от общия брой постройки. Това доведе до значителен ръст в цените, особено в северната част на страната, където се отчита слабо предлагане на подобни имоти.

„Давос е сред петте главни град, в които през второто тримесечие на тази година се наблюдава значителен ръст на цените. Къщите в Сейнт Мориц сега се оферират средно за 15 000 EUR/кв.м, докато във френския Шамони цената е 7000 EUR/кв.м и 4000 EUR/кв.м в австрийския Сент Антон”, казва Йорг Шмиднайдер, брокер в компанията Engel and Volkers.

Към всички райони на Швейцария продължава притокът на богати купувачи. Ниските лихви по ипотечните кредити и стабилната икономика, допълнително подгряват цените на имотите. Поскъпването е съсредоточено главно в луксозния сегмент.

С 2.2% са поскъпнали луксозните апартаменти по данни на Fahrlaender Partner за третото тримесечие на тази година в сравнение с второто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аноним

    1 1 Отговор
    Имотите у нас поскъпват вече , какво да говорим за Швейцария..
  • 2 brake point

    0 2 Отговор
    В Швейцария поскъпват у нас не могат и инфлацията да компенсират имотите.