Last news in Fakti

25 Февруари, 2004 00:00 636 0

Софиянски и съдът в спор за документ за "Врана"

  • трябва-
  • жалбата-
  • общината-
  • фердинанд-
  • хаджибоневи-
  • врана-
  • собственост-
  • имоти-
  • случая-
  • връщането-
  • делото-
  • всички
Столичният градски съд втори месец не може да даде ход на делото срещу реституцията на Врана. Наследниците на хаджи Боне Петров, притежавал имота преди Фердинанд - Тодорка и Цветан Хаджибоневи, внесоха жалбата си на 22 януари. Те искат връщането да се обяви за нищожно.

Магистратите обаче сега върнали преписката на общината. Причината е, че хората на Софиянски не са пратили важен документ - удостоверение за наследниците на Фердинанд и Борис. Това съобщиха на "Сега" от съда. Всички документи са пратени на 10 февруари, под номер 30 е исканото удостоверение, отговори секретарят на общината Росен Желязков.По закон жалбата се подава чрез административния орган, издал съответното нареждане. В случая това е столичният кмет. Пак по закон в 3-дневен срок той трябва да изпрати на съда жалбата заедно с цялата преписка.

Общината прати на съда преписката с близо месец закъснение. А сега не е ясно защо се губи удостоверението за наследници.

В атакуваната от Хаджибоневи заповед на Софиянски от 20 януари 2001 г. се казва, че основание за връщането на "Врана" е нотариален акт за собственост по дело N328/1928 г., решението на Конституционния съд от 1998 г., с който бе отменен законът за конфискация на царските имоти, както и молба на пълномощника на царското семейство Асен Ошанов. Самият Ошанов пък обяви, че връщането станало и въз основа на крепостни актове за собственост на Фердинанд.

Цитираният от кмета нотариален акт е за признаване собствеността върху двореца по давност. Той не е на името на Фердинанд, Борис или Симеон, а на Интендантството на цивилната листа на царя. Преди време адвокатът на Хаджибоневи Атанас Железчев показа копие от акта. От него се видя, че документът не е подписан от нотариус. Парафиран е само от двама свидетели, удостоверили през 1928 г., че Интендантството владее "Врана" повече от 20 г. При това положение нотариалният акт е невалиден, обявиха юристи. От общината отговориха, че липсата на подпис в случая е без значение.

Железчев разкри също, че има два нотариални акта от 1928 г. с един и същ номер - 159. Вторият акт е за имоти в с. Обрадовци, Софийска област, и няма връзка с царски владения. Удостоверението за наследници във всички случаи трябва да се приложи към делото, категорични са магистрати. То трябва да покаже какво е основанието на премиера да получава имот, за който се твърди, че станал лична собственост на царете.

Докато не се сдобие с пълната документация по случая, съдът не може да даде ход на делото. Едва след получаването на всички документи ще бъде определен съдия-докладчик. Той първо трябва да се произнесе по допустимостта на жалбата. А след това да насрочи процес. Ако съдът приеме аргументите на Хаджибоневи, премиерът Сакскобургготски трябва да напусне "Врана".

Междувременно Върховната касационна прокуратура образува своя проверка законно ли се връщат царските имоти. Проверка вече тече и в Пловдив заради реституцията на двореца "Кричим".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА