17 Март, 2004 00:00 492 0

Незаконните строежи достигнаха сто хиляди

  • трябва-
  • които-
  • ковачев-
  • фирми-
  • строителните-
  • бъдат-
  • общините
РОЯТ на незаконните строежи в страната надмина всички очаквания - предполагаше се, че те са 20-30 хиляди, а се оказа, че са около 100 000, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. В момента общините обработват данните за обектите, които до крайния срок 26 януари 2004 г. са били заявени за узаконяване. Според промените в Закона за устройство на територията от 2003 г. всички незаконни строежи, за които не е подадена молба за узаконяване, ще бъдат събаряни. Още не се знае колко от строежите ще бъдат съборени. Общините са претрупани с преписки. Оказва се, че във Варна незаконните обекти са 2000-3000 и дори в малки общини като Троян има по около 900. Общините ще изследват кои от тях са узаконими и кои не, но първо трябва да съставят констативен акт за всеки незаконен обект и да наложат глоба на неговия собственик от 500 до 50 000 лв. За да започне узаконяването, трябва да се подготвят строителните книжа и да се издаде разрешение за строеж на обекта. Не мисля, че през тази година ще започне събарянето, заяви Ковачев. В повечето общини само един човек обработва преписките, например главният архитект, и работата върви бавно. Наказателните постановления за глоби може да се обжалват от собствениците на строежите. Когато главният архитект установи за някой обект, че е неузаконим, изпраща документите му в Дирекцията за национален строителен контрол. Тя трябва да издаде заповед за събаряне, ако прецени, че искането е мотивирано. Решението за събаряне на ДНСК също може да се обжалва в съда. Ако обектът е голям, трябва да се открие обществена поръчка за събарянето. Процедурата по ЗОП също може да се обжалва от фирми, които не са спечелили. Затова не се очаква преди 2005 г. да бъде съборен някой незаконен строеж.

СЪЗДАДОХА ЗАКОН ЗА СТРОИТЕЛЯ
Проект на закон за строителя ще бъде внесен в парламента в началото на април, съобщи Савин Ковачев. Той ще съдържа критерии, на които трябва да отговарят строителните фирми. Ако изпълняват изискванията, компаниите ще бъдат вписвани в регистър, който ще се води от национално призната организация на строителите. Компании, които не са в регистъра, също ще могат да извършват строителни дейности, но клиентите няма да имат гаранции и едва ли ще ги търсят. Законът е поръчан от строителите, каза Ковачев. Очаква се с него да намалее броят на пирамидите и строителните фирми фантоми. За вписването на фирмите ще има 3 вида критерии - икономически, юридически и технически. В момента се обсъжда какъв да е минималният капитал и персонал на фирмите.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА