Last news in Fakti

3 Август, 2021 05:57 4 414 11

След Търговище и Гоце Делчев хванаха картел при санирането и в Пловдив

  • картел-
  • саниране-
  • фирми-
  • пловдив-
  • имоти

Установените фирми в картела са 30

След Търговище и Гоце Делчев хванаха картел при санирането и в Пловдив - 1
Снимка: БГНЕС

Картел между фирми, участващи в Националната програма за енергийна ефективност в Пловдив, установи Комисията за защита на конкуренцията, предаде БНТ. Това е третото решение на Комисията, с което се установява картел при изпълнение на програмата, като санкционирани за същото са и фирми, работили в общините Търговище и Гоце Делчев.

Картелът в Пловдив е установен в рамките на производство, което Комисията за защита на конкуренцията започва още през 2016 година по сигнал на кмета на Търговище.

"КЗК извърши внезапна проверка в офисите на трима от участниците в поръчката. След преглед на иззетата електронна кореспонденция се установиха индикации за подобно поведение и в други общини, провеждали обществени поръчки по същата програма. И най-силни доказателства имаше за поръчките на община Гоце Делчев и Пловдив", обясни директор "Антитръст и концентрации" към КЗК Ирина Тагаринска.

Проверяващите изпращат информация за започналото производство до фирмите, които работят по програмата. Две от фирмите предоставят цялата електронна комуникация между участниците в поръчката.

"На базата на тези безспорни доказателства комисията успя да докаже картел. В следствие на което тя освободи от санкция първия по ред участник и намали с 50 процента санкцията на втория", допълни Тагаринска.

Установените в картела в Пловдив фирми са 30, а уговорката между тях се отнасяла за поръчката за обследване на сградите, а не при самите строително-монтажни работи.

"Загубата за бюджета не може да бъде изчислена в рамките на производството, тъй като страните се споразумяват да не се конкурират ценово. Но във всеки един случай една подобна тръжна манипулация води до неефективно разходване на бюджетни средства и в ущърб на потребителите, и съответно на данъкоплатците", каза още Тагаринска.

На фирмите, участвали в трите установени картела, е наложена санкция от близо 400 хиляди лева. Освен това на базата на решението на Комисията възложител на бъдещи поръчки може да не ги допусне да участват в тях. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Но е явно,че

    26 0 Отговор
    За горивата няма картел...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Bai Nudals

    34 0 Отговор
    Кви картели се гонят вас бе. Санирането беше съпроводено с най големия пладнешки грабеж виждан у нас.
  • 5 Умен

    24 0 Отговор
    Не е въпроса дали има картел, а дали искат да го разбутат ? Браво !
  • 6 Където и да бутнеш...

    21 2 Отговор
    ...все гербаджийски далавери на Чекмеджан-Войвода...!!!
  • 7 Народът на Бг

    16 1 Отговор
    КОЛОСАЛНА КРАЖБА извършват ГЕРБ и фирмите им САМО от санирането: За един апартамент са предвидили 12 ООО лева. За един блок от 200 апартамента = 2.4ОО.ООО ( два милиона и 400 х.) Повечето от хората обаче са си сменили дограмата и са санирали жилищата си, което предполага, че при тях НЕ СЕ СМЕНЯ ДОГРАМАТА, а само се ЛЕПИ МАЛКО СТИРОПОР И СЕ БОЯДИСВА ФАСАДАТА , КОЕТО ПРЕДПОЛАГА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 2 хиляди лева. Останалите 10 хиляди лева само от един апатрамент са ЧИСТА АВАНТА ЗА ГЕРБ и фирмите им. ИЛИ ОТ 2.4 МИЛИОНА, ОТ ГEРБ ПЕЧЕЛЯТ ДВА МИЛИОНА САМО ОТ ЕДИ ЖИЛИЩЕН БЛОК. !!!
  • 8 Недоволна

    15 0 Отговор
    Първенецът по саниране Бургас и кмета, трябва да се проверят до дупка.Много се окраде с определени фирми.
  • 9 чиче

    9 0 Отговор
    ТАКА се крадат милиарди.За всички има работа на високи цени а и пари за ЧЕКМЕДЖЕТО
  • 10 mi6osp

    10 0 Отговор
    Най-хайдушки се краде, когато си ликвидирал контрола в държавата. 70-80 процента откраднати, има за всички по веригата, а пълното чекмедже горе гарантира, че никой няма да хване крадеца. Разследване, съд, затвор за крадците и за облажилите се! Затова чегъртащото служебно правителство е така яростно атакувано от крадците,затова ГерБ и ДПС опитват да го сменят с това на Слави Трифонов.
  • 11 Митко

    5 0 Отговор
    Като глобят фирмите нищо няма да стане - те активи нямат имат скелета под наем и наети работници. Обявяват ги в несъстоятелност и санкциониращите след продажби от синдик вземат паричния еквивалент на 5 дрелки втора употреба.