Last news in Fakti

20 Март, 2004 00:00 581 0

В доклада за "Софийски имоти" трябва да пише и дали сделките са изгодни

  • банка-
  • съвет-
  • общинска-
  • общината-
  • трябва-
  • парите-
  • софийски-
  • имоти-
  • гергьовден-
  • повече-
  • бъдат-
  • които-
  • кметът-
  • фирми-
  • защото-
  • гражданите-
  • председателския-
  • всички-
  • някой-
  • програма-
  • управление-
  • продажбата-
  • общински-
  • доклад-
  • всичко-
  • общинския-
  • условия-
  • всеки
, Владимир Кисьов - председател на Столичния общински съвет
Г-н Кисьов, какви са основните идеи в предлаганата от СДС програма и какви са разликите от тези на "Гергьовден", ДП, БЗНС и ССД?
- Приоритет е образованието, заложено е предоговарянето на концесионните договори за вода и чистота - за същите или по-малко пари повече услуги и повече качество. Освен това трябва да се оптимизира управлението на общинската собственост. Реализация на инфраструктурните проекти, довършване на метрото, решаването на проблема с паркингите и гаражите. Проблеми, които бяха в предизборната ни програма. След това кметът и неговите експерти трябва да оформят документ, който да подпишем.
Основен приоритет в програмата е и оптимално управление на Общинска банка и продаване на голяма част от акциите на общината, което беше и в предизборната програма на СДС. Виждам, че вече има разбиране по този въпрос отвсякъде.


Обсъждахте ли го на срещата между СДС, кмета Стефан Софиянски и коалицията "Гергьовден"-БЗНС-ДП?
- Специално за банката не сме говорили. Понеже в програмата е записано продажба на акциите, виждам, че след срещата Софиянски каза, че подкрепя тази идея.


Кога ще бъде готова програмата?
- До двайсетина дни.


Това означава ли, че вече няма проблеми в дясната коалиция и "Гергьовден"-БЗНС-ДП няма да я напускат?
- Ако всички изпълняваме това, което сме обещали пред гражданите, няма опасност за дясната коалиция. Ако никой не отстъпи от споразумението за повече откритост и яснота и не започне да гледа своите лични интереси, няма опасност от разцепване на коалицията.


Остава впечатлението, че кметът не се съобразява много с общинския съвет като цяло и с председателския съвет. Последният пример беше, че той отказа да назначи един от кандидатите за съвета на директорите на "Софийски имоти", предложен от председателския съвет.
- Не бих казал така, защото ако не се съобразява, трудно биха могли да се реализират решения. Може да има различия, но те се изглаждат. Ако не могат да бъдат изгладени в диалог, биха били изгладени през решение на СОС, на което кметът не може да не се подчини.


Какво стана на последното заседание на председателския съвет в понеделник? Говорихте ли за увеличаване на ръководството на "Софийски имоти"?
- Обсъждаха се различни варианти. Позицията на СДС е категорично за паритетно представителство на партиите до 4 човека. ССД са съгласни на 3 или 4 човека. БСП и "Гергьовден" изразиха желание за увеличаване на броя на членовете на борда, но ние не виждаме смисъл.


Кога ще стане ясен окончателният състав на борда на "Софийски имоти"? Може ли да бъде назначен още един човек - представител на БСП например?
- Може, защото в устава дружеството, приет от СОС, е записано от 3 до 5 човека. Теоретически е възможно.


Но ако Софиянски не се съобразява с предложенията на председателския съвет, защо изобщо той съществува тогава?
- Когато нещата не са съобразени с председателския съвет, думата има върховния орган - общинския съвет. И ако има някой недоволен, да отнесе въпроса до общинския съвет.


Правилно ли беше според Вас решението на кмета да не назначи избрания от БСП представител Тодор Костадинов?
- Аз съм за паритетност. Но все пак в предложенията трябва да има тактика. Не мисля, че и двете имена, които БСП предложи - на Симеон Симеонов и Тодор Костадинов, са приемливи.


Съветниците от БСП недоволстват, че не кметът е този, който ще определя техния представител.
- В крайна сметка той подписва договора за управление и има право на преценка.


След като се приеме общата програма за управление на София, какъв ще е механизмът за контрол по изпълнението й, имайки предвид, че в дясната коалиция има непрекъснато има конфликти и разнобой по важни въпроси като "Софийски имоти", Общинска банка, бордовете на общинските фирми.
- Не мисля, че непрекъснато има конфликти. Има различни мнения и становища. Това е естествено, иначе всички щяхме да бъдем в една партия. Важното е да не се спъва работата и всичко да е в интерес на гражданите.


Конфликтите са публични. По много въпроси "Гергьовден" и ССД се оказват на противоположни позиции, а СДС е рефер. Кога ще има ясни правила за взимаме на решения?
- Правилата са абсолютно ясни. Решенията се взимат пред гражданите. Не СДС, столичани са реферът. Самият факт, че всичко, което дискутираме, го изнасяме пред медиите и гражданите, го доказва. Докато аз съм на това място, ще настоявам да представяме нещата пред истинския рефер. Ако под това се разбира реферската позиция на СДС и лично моя, бих се съгласил. Но реферът за мен са столичани.


По отношение на "Софийски имоти" и Общинска банка позицията на СДС беше решаваща.
- И СДС поставя всичко пред рефера, защото гражданите държат свирката.


Това ми звучи малко популистки.
- Абсолютно точно е. Може би не на всеки се нрави, но това ще бъде практиката.


На кого не се нрави?
- Не всеки, който участва в управлението, обича всичко да бъде на показ. Както никой не иска да се знае, ако има дупка на ризата. Но това ще бъде принципът, защото някой пък може да ти помогне да си закърпиш дупката.


Разпространи се един вариант на окончателен доклад за резултатите от проверката на "Общински имоти". Вие доволен ли сте от заключенията на този доклад?
- Този доклад е една фактология какво се е случило през годините. Той не е окончателен, понеже не е подписан от членовете на временната комисия. Аз обаче мисля, че трябва да бъде обогатен с изводи и заключения, които не фигурираха. Неразделна част от него трябва да бъдат исканите справки за спонсорствата, за даренията и за други неща.


Не трябва ли окончателният доклад да съдържа и оценка на целесъобразността на сделките на "Софийски имоти"?
- Това трябва да го има в изводите и заключения.


Ще бъдат ли проверени смесените дружества и дъщерните фирми на "Софийски имоти?
- Общината не може да влезе да прави проверка в смесеното дружество според търговския закон. Може да има позиция за бъдещето развитие или да иска чрез своите представители в дружеството информация. Би трябвало новият съвет на директорите да си направи цялостен план за своето поведение и поведението на общината в смесените дружества и решаване на проблемите със съсобственост.


Кога ще има правила за продажбата и апортирането на общински имоти? Има наредба, стратегия за управление на общинския дял в търговски дружества, ще бъдат ли променяни?
- Тази стратегия е отменена в момента с решение на СОС. В 6-месечен срок от приемането на правилника задължение на председателя на СОС е да направи преглед и анализ на цялата нормативна база и да предложи оптимизация на всички наредби. Ако се прилагат документите, които сега действат, и ако има повече прозрачност и публичност, не е толкова страшно, може да се управлява. Необходимо е повече прозрачност. Ще има и някои предложения за изменения. Например СОС не само да дава разрешение за продажба или замяна, но след това в съвета да влизат за одобрение и параметрите на сделката. Да се оптимизират уставите на общински фирми, където е необходимо.


След като ще бъде продадена Общинска банка, ще бъде ли обявен конкурс за обслужване на бюджета на общината?
- Конкурс за обслужване на бюджет би трябвало да се прави само ако заменяш една банка с друга. А това е несъстоятелно. Целта е да обслужваш твоя бюджет на пазара, да предлагаш нещо и да търсиш конкурентното начало у този, който ти предлага да те обслужва. Не може цялостния бюджет някой най-добре да ти го обслужва.


Сега парите на общината са в Общинска банка.
- Различно нещо е къде си държиш парите. Ще ги държиш при този, който ти дава най-добри условия за обслужване на текущата сметка. Те могат да са в няколко банки, а не в една, която да те обслужва. Тогава тази банка ще е монополист.


Т.е. парите на общината ще се пръснат?
- Това също не го казвам. Като излезеш на конкурентния пазар, избираш тези, които ти предлагат най-изгодни условия. В един момент може да се окаже пак една банка, която по всички параметри да предлага най-изгодни условия.


Това пак ще е своеобразен конкурс, защото ще завалят оферти от банки, все пак общината е клиент-мечта. Официалното обявяване на конкурса би направил избора публичен, докато сега кметът може сам да си избере някоя банка.
- Хайде да не се изказвам по този въпрос. Сега обслужването е ограничено предимно в Общинска банка.


Това важи ли и за общинските фирми? Те ще могат ли да си държат парите, където искат, след като общинска банка бъде продадена?
- Това е право на всяко търговско дружество. Те не бива гласно или негласно да бъдат задължавани да бъдат обслужвани от някоя банка.


А това сега случва ли се? Някой задължава ли гласно или негласно общинските фирми да си държат парите в Общинска банка?
- Не мога да твърдя с абсолютна сигурност. Затова казвам, че е хубаво да има конкурентна основа и всеки да си държи парите там, където е най-изгодно.


Къде ще отидат парите от продажбата на Общинска банка?
- Тези пари са свеж ресурс, който може да бъде използван за инфраструктурни проекти. За 4-те големи проекта, които обяви кметът, в бюджета няма предвидени пари, а за тях са нужни между 30 и 60 млн. лв.


"Гергьовден" поиска смяна на представителите на общината в Надзорния съвет на Общинска банка?
- За да се смени надзорният съвет, СОС трябва да вземе решение за смяна на представителите на общината, след това да прати писмо с искане за насрочване на общо събрание. То се насрочва от контролния съвет на банката.


Това ще се случи ли преди продажбата на банката?
- По-вероятно е да. Продажбата иска повече време. Но двете неща не са обвързани.


Имате ли предложения за нови членове на надзорния съвет?
- Не.

/със съкращения/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА