Last news in Fakti

28 Ноември, 2013 12:36 1 505 2

Министър Данов разпореди проверка на сградите на търговските центрове

  • мол-
  • търговски център-
  • проверка-
  • данов
Министър Данов разпореди проверка на сградите на търговските центрове - 1
Снимка: М. Богданова ©

Трагедията в Латвия накара българските власти да проверят какво е състоянието на търговските центрове в България. Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов разпореди на директора на ДНСК да извърши обследване на всички молове. До една седмица ще е ясно колко качествено е строителството на търговските центрове у нас.

„Обследването ще обхване проектите, по които те са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите”, каза министър Данов. Той обясни, че проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите – елементи, които заплашват сигурността на хората. „Използваме случая освен конструкциите, да обследваме и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита”, посочи министърът на инвестиционното проектиране.

Бумът на строителство на търговски центрове беше в периода 2006-2009 г. Първият търговски център, който отвори врати беше Mall of Sofia. Той е и първият, който даде дефекти. Първият беше на 1 януари 2012 г., когато рекламно табло на фасадата се запали и предизвика пожар. Идентичен проблем имаше и на 29 ноември 2012 г.

Към момента в столицата действат 7 мола. Във Варна техният брой е пет, а в Бургас три. В Пловдив има два действащи търговски центъра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Браво, правилно решение!

    Коментиран от #2

  • 2 PROFESIONALISTA

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Правилно единствено от гледна точка на неговата собствена защитеност- да не кажат хората, че не се прави нищо... Иначе пълна проверка е абсолютно невъзможна, защото ако в проекта пише желязо 12мм, а е сложено 10 за икономия, никаква проверка няма да го установи, и резултатите са налице. Проверките са само една нескончаема бумащина и измиване на ръце, и понякога- събиране на пари.А трагедиите стават когато някой по веригата архитект-строител краде с г-за си и прави простотии, не заради нещо друго.