23 Март, 2004 00:00 604 0

Държавният регулатор няма да спре поскъпването на водата

  • развитие-
  • обаче-
  • водата-
  • дружества-
  • церовски-
  • регионалното-
  • водния-
  • според-
  • министерството-
  • преди-
  • сектор-
  • които-
  • момента-
  • цената-
  • страната-
  • компании-
  • дружествата-
  • мрежата-
  • фирми-
  • загубите-
  • необходими-
  • цените-
  • водоснабдяването-
  • мрежа-
  • валентин-
  • става-
  • вод
picture:3,20040323_6.gif, Необходима е подмяна на голяма част от тръбите, за да може водаа наистина да става за пиене Питейната вода в някои райони може да стане непродаваема, ако не бъде намерен баланс между публичните и частните инвестиции във водоснабдяването. Това прогнозира неотдавна шефът на дирекция "Водоснабдяване и канализация" в Министерството на регионалното развитие Пламен Никифоров. Той предупреди за това преди правителството да одобри стратегия за развитие на водоснабдителния сектор в края на миналата седмица. Сега обаче тепърва ще се пише водна стратегия на страната, като тази задача е поверена на Министерството на екологията. Какво ще предложат експертите на министър Долорес Арсенова обаче е трудно да се прогнозира.

В проекта "Церовски " се предвижда водопреносната мрежа на страната да се управлява от 4-5 компании, или да има 260 ВиК дружества към общините. В момента у нас има 50 ВиК-дружества, като 20 от тях са общински, а останалите са държавни или смесени, припомниха от Министерството на регионалното развитие.

В стратегията се предвижда държавата и общините да останат собственици на водоснабдителните съоръжения в страната, а управлението им да поемат търговски дружества. Тази идея е добра, но дали ще се приложи на практика, ще зависи от новата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране, чието създаване е предвидено в проектозакона за регулиране на водоснабдителни и канализационни режими, одобрен от правителството преди дни . Тя трябва да нагоди цената на водата така, че едновременно тарифите да са поносими за населението и да са атрактивни за частни компании, които биха инвестирали във водния сектор у нас.

Министърът на регионалното развитие Валентин Церовски вече се опита да се презастрахова, като обяви, че след въвеждането на водния регулатор, цената на водата ще поскъпне само с 0,01 ст. за кубик. Средно месечното потребление на човек е 3 кубика и тричленно семейство ще плаща повече с 0,09 ст. месечно повече, сочат разчети на министерството.

Очаква се водният регулатор да заработи от 1 януари догодина, но като се има предвид "бързината", с която работи парламентът, е възможно цената на водата да остане безконтролна поне за още година напред.

Във ведомството на Валентин Церовски сътвориха и

наредба за качеството и цените на ВиК услугите

Целта е чрез нея да се определя непрекъснатостта на водоснабдяването, времето за разрешаване на авариите, качеството на водата и ефективността на операторите. Това добре, но за какво качество на услугата ще става въпрос, след като 30 % от населението у нас е на воден режим?

В същата наредба е указано още , че водните оператори вече ще представят бизнес планове за 3 и 5 г., в които да регламентират цената на водата. Хубавото в случая е, че "Софийска вода" също ще се контролира от комисията. Така вероятно ще се сложи край на безконтролното поскъпване на водата в столицата, откакто водоснабдването є бе отдадено на концесия преди 4 г.

Според стратегията за развитие на водния сектор са необходими 3,5 млрд. евро за развитие на водоснабдяването у нас. Част от парите се чакат от предприсъединителните фондове на ЕС. Не е изключено обаче част от тях да бъдат пренасочени за други цели, както стана с 93-те млн. долара "воден заем", отпуснат от Световната банка. 13 млн. долара от тази сума бяха пренасочени за закупуване на абонатни станции на топлофикационните дружества в София и Перник, припомнят експерти.

Според изследвания на Българската международна стопанска асоциация, за водния сектор са необходими близо 4 млрд. евро инвестиции. Влаганите сега годишно около 0.1% от посочената сума предполагат, че за пълната подмяна на водната инфраструктура ще ни трябват 100 години. (За сравнение, в развитите икономики мрежата се обновява изцяло за 50 години.) Министерството на регионалното развитие предлага за водоснабдяване да се влагат поне 2 % от годишния брутен вътрешен продукт.

Засега обаче е съмнително, че и такова финансиране ще може да бъде осигурено от бюджета. При липсата на ясни правила обаче се изпускат и удобни шансове за привличане на сериозни чуждестранни капитали. Най-красноречивото доказателство е конкурсът за концесиониране на водните дружествата в Шумен и Варна. Той е на път да се провали след близо двегодишния труд по подготовка на условията и тръжната документация и изхарчени солидни пари. Официални причини за издънката не се съобщават, но според запознати проблемът е в невъзможността да се съвместят исканията на 22 общини собственици на двете ВиК с тези на инвеститорите.

Междувременно в строителното министерство продължават да мислят и действат неадекватно, когато става дума за дългове на водоснабдителни предприятия -монополисти. Преди 2 седмици министър

Церовски откровено предложи държавата да опрости 10 млн. лв. борчове,

натрупани от най -закъсалите ВиК фирми в страната тези в Добрич, Кюстендил и Хасково. Дни след това обаче Церовски би "отбой", след като някой го подсети, че ако подобно опрощаване на борчове бъде допуснато, ще последва вълна от подобни искания от фирми от бранша.

Десет ВиК дружества могат да заменят сегашните петдесет компании, които са неефективни. Това предлага пък директорът по експлоатацията в "Софийска вода" Георги Файтонджиев. Създаването на дружествата ще е част от преструктурирането в сектора, като целта е по този начин да се даде възможност в новите компании да влязат по-малки дружества и да може по-лесно да се инвестира в инфраструктурата им.

Файтонджиев сочи като пример Варна и Бургас, които имат общо водоснабдяване. В двата града ВиК предприятията могат да бъдат обединени в едно общо дружество, а друг оператор да обслужва Североизточна България, посочи той.

В момента съществува обаче конфликт между държавната и общинска собственост, възможно е да стане разделянето на инфраструктурата от оператора, както това беше направено с БДЖ с приемането на отделен закон, смятат експертите.

Според тях в момента няма готовност в изпълнителната и законодателната власт за решаване на проблемите в сектора. Според него отрасълът страда от липсата на единно законодателство, тъй като действат два закона за водите и Законът за устройство на територията. В същото време дружествата се оплакват, че инвестициите в реконструкцията на мрежата не са разход и не са включени в цените на водата. Въпреки че 25% от загубите на вода се калкулират в сметките на абонатите.

На този фон не е чудно, че загубите по водопроводната мрежа непрекъснато се увеличават. В момента загубите на общинските ВиК-фирми са достигнали 63,64%, а на държавните -59,40%., сочат официалните данни. Тук рекордът държи ВиК-Добрич със загуби от 79%, следвана от ВиК Белово със 75%. София също е в челото на класацията, като по амортизираната канализация се губи 63,21% от подаваната вода. В бъдеще цените рязко ще се повишават, ако в тях се включат възстановяването на вложените пари за модернизация на водопреносната мрежа, както и за въвеждане на компютърна система за отчитане на сметките, твърди шефът на фирма "Аквапартньор" инж. Атанас Паскалев.

Преди да сдаде поста на Валентин Церовски, бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев каза:"На България ще са є необходими 150 г., за да реши проблемите си във водния сектор, ако запазим сегашния темп на инвестиции". Не дай боже прогнозата да се окаже вярна, защото в този случай ако до 2-3 г. не се вземат мерки за строителството на нови язовири и за ремонти на мрежата, ни чака водна криза.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА