Last news in Fakti

31 Октомври, 2023 21:37 5 695 20

София е разделена на две, подобна на Берлинската стена (ВИДЕО)

  • арх. иван данов-
  • книга-
  • софия-
  • представяне-
  • визия

Един от най-големите проблеми на столицата е липсата на втора писа на летище „София“

София е разделена на две, подобна на Берлинската стена (ВИДЕО) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Най-големият проблем на София е, че има железопътна линия, която дели столицата на две, подобно на Берлинската стена. Северната част на София се намира на 10-тина минути пеша от центъра на София. „Бъдещето на града ще бъде на север, което налага ръководството на Столична община да помисли решаване на проблема. Едното от решенията е да се свали железницата под земята – това, което правят много градове по света“, каза арх. Иван Данов по време на представянето на второто издание на книгата „Визия за развитието на град София през XXI век“. То се проведе под патронажа на СИНПИ в Софийската градска художествена галерия.

В книгата са засегнатите не само недостатъчните и наудачите на българската столица, но и положителните явления, които са настъпили след 1989 г. Представена е визия за развитие на града, като акцент е поставен върху северната част. Отделено е специално внимание на града и планината Витоша, естетиката на градската среда и технология на осъществяване на визията.

София страда от липса на визия за самото управление. Столицата не може да има един център. Това е град с над 2 милиона жители и вероятно ще продължава да расте. Трябва да има няколко центъра и всеки един от тях да има свои облик и да се развива по различен начин. „В книгата си съм наблегнал на това, че в София има много водни площи. Има 7-8 езера, които са големи и биха могли да бъдат изключителен притегателен център за бъдещото развитие на града“, допълни арх. Данов.

„В София има доста проблеми. Един от тях присъства още от времето на предишния политически строи. Това е летище „София“. Необходимо е да се направи втора писта, но тя така и не се направи. Всички самолети минават над центъра на София. Представете си, ако един самолет падне, какво ще стане. Никой не говори по този въпрос. Защо? Това е въпрос, който трябва да влезе в такива книги“, каза арх. Константин Пеев от КАБ по време на представянето на книгата.

Той е на мнение, че трябва да се изготви строително законодателство, защото всички договори за изпълнение на строежите се правят по Закона за задълженията и договорите. Докато във всички европейски държави има специфично строително законодателство, което изяснява цялата материя.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бляк

    21 10 Отговор
    София смърди най-гнусния и мръсен град в страната

    Коментиран от #13, #14

  • 2 нафарфорий

    27 2 Отговор
    Един от най-големите проблеми на столицата е липсата на втора писа на летище „София“
    Кой го напппписа бре
  • 3 Софиянец

    18 6 Отговор
    Откъде се пръкнаха толкова неуки хархитекти, градоустройството не е лесна материя ;) тях червеното знаме Роди ги…

    Коментиран от #5

  • 4 Пилотът Гошу

    23 1 Отговор
    Много грамотно заглавие..... Берлинската стена на две ли е разделена или Берлин е разделен на две от стената? Къде ви намират такива неграмотни.....

    Коментиран от #6

  • 5 Пилотът Гошу

    16 9 Отговор

    До коментар #3 от "Софиянец":

    Тея, дето ги роди червеното знаме са построили де факто всичко, виж, тея на синьото знаме са с двете леви ръце в задните части, но и с тях крадат за последно...

    Коментиран от #16

  • 6 нафарфорий

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пилотът Гошу":

    Прочети и писата
  • 7 България е разделена на две

    15 1 Отговор
    софия и наказаната провинция
  • 8 Циник

    16 1 Отговор
    "положителните явления, които са настъпили след 1989 г." - Като например? По-топлата есен? Враните са по-сиви от преди??
  • 9 Бравос

    8 0 Отговор
    Е тия всичките работи ги брой решени от киретата! Честито!
  • 10 Ами да

    13 0 Отговор
    Прав е арх. Данов, ама политическите кандидати да управляват София, никой не ги пита какво знаят и могат! Само общи приказки и демагогия! Важно е да се пипне властта!
  • 11 РЕАЛИСТ

    18 1 Отговор
    Каква втора писта на това летище, бе. Малко мъгла да има и тя ще е на летището и го затварят. Немците са били по-умни и са избрали за летище Божурище, където рядко има мъгла.
  • 12 питам си

    7 0 Отговор
    Защо тези видни архитекти, заедно с кандидатите за кметове (меките и със слушалките) не си построят или купят имоти в северната част, а се катерят с бясно темпо по Витоша, още малко ще стигнат и до Черни връх, а Бояна и Драгалевци са презастроени вече....
  • 13 Иво

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бляк":

    През 90 те да , но сега вече не е така ! София напълно може да се каже ,че стои достойно до повечето столици на ЕС ! Дори е много по чиста от доста градове в Европа . А това че вие злобеете си е ваш проблем ! София днес е един модерен европейски град!

    Коментиран от #18

  • 14 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бляк":

    Затова сека сутрин го атакувате за по 1200 - 1500лв. да сте роби по 12 - 15ч.
  • 15 накратко

    2 3 Отговор
    Стой! Г..ът е мой!
    Не, ще го делим на две!
    Не , на три и аз съм дал пари!
  • 16 Едуард Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пилотът Гошу":

    Няма как да отречем, че всичко се построи през Социализма, което Директорите присвоиха след 10 ноември 1989г.

    Коментиран от #17

  • 17 Хохохо

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Едуард Петров":

    И кое се построи при социализма? Орлов мост, Лъвове мост, Ректората Жълтите павета или Ал.Невски? При социализма се построиха единствено панелките и Кремиковци. Едните са на изживяване, а второто изчезна.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.