Last news in Fakti

30 Март, 2004 00:00 526 0

Концесиите за чистота в София ще се предоговарят

  • комисията-
  • общината-
  • концесионерите-
  • волф-
  • трябва-
  • договори-
  • чистота-
  • фирми-
  • фирмите-
  • концесионните-
  • бъдат-
  • концесионните договори-
  • комисията освен това
Столичната община незабавно да пристъпи към предоговаряне на концесиите за чистотата с фирмите "Волф", ДИТЦ и "Чистота". Това пише в заключителния отчет на временната комисия за проверка на концесионните договори. Ако фирмите откажат, да започне процедура за прекратяването на договорите, препоръчва комисията. Тя се събира в четвъртък, за да изготви докладна записка с предложенията, които общинският съвет трябва да одобри, съобщи нейният председател Иван Нейков.

Комисията настоява да се предоговорят цените и да се увеличи обемът на работата на концесионерите, които да бъдат ангажирани с почистването на малките улици, междублоковите пространства, градинките и парковете. Сега "Чистота", "Волф" и ДИТЦ нямат такова задължение. Всяка година концесионерите да представят инвестиционен план, който да подлежи на одобрение от общината, препоръчва още комисията. Освен това трите фирми ще бъдат задължени да представят редовни отчети за инвестициите си. Това се прави с цел да не се отчита като инвестиция покупката на земя и сгради. Концесионерите да се задължат да направят мобилни групи за спешно почистване на града, настоява комисията. Освен това трябва да се договори и процедура за ежегоден преглед на изпълнението на договорите и при необходимост те да бъдат променяни.

Комисията е на мнение, че контролът на общината спрямо концесионерите трябва да се промени радикално. За целта Столичният инспекторат трябва да следи дали е почистено, а да не се интересува от технологията на чистенето, смята комисията. За същото настояваха и концесионерите. За да не се повтори непрозрачната практика на работа с "Волф", ДИТЦ и "Чистота", комисията предлага общината да информира редовно съветниците за постигнатите резултати при преговорите с тях. Намерението ни е в работната група, която ще преговаря с концесионерите, да бъде включен по един съветник от всички политическите сили, каза зам.-кметът по екологията Милор Михайлов. От "Чистота", "Волф" и ДИТЦ отказаха да коментират исканите промени в концесионните договори, преди да са ги видели.

Не е ясно как общината ще убеди фирмите да увеличат обема на чистене срещу по-малко пари. В бюджет 2004 г. за чистота са предвидени 51 млн. лв., като в тези средства е включена и издръжката на Столичния инспекторат. Според концесионните договори още през 2003 г. общината трябваше да плати на трите фирми 73 млн. лв., но това не стана. Според приетия отчет за изпълнението на бюджет 2003 г. при заложени 62.7 млн. лева за почистване са изплатени 51.4 млн. лв.

Строителните фирми да внасят в общината парични гаранции срещу замърсяване, предлага още комисията. За това ще е необходима промяна на нормативната уредба, като администрацията ще бъде задължена да предложи финансовия механизъм. Идеята е гаранционната сума да бъде обвързана с обема на строително-монтажните работи, обясни Нейков. По думите му целта е да се създаде заинтересуваност у предприемачите да не цапат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА