Last news in Fakti

10 Април, 2004 00:00 2 110 0

Плазмени технологии превръщат отпадъци в енергия

  • които-
  • живака-
  • гориво-
  • производството-
  • материал-
  • температура-
  • твърди-
  • американски-
  • компютри-
  • вещества
Старите компютри, обелките от банани, износените автомобилни гуми и други отпадъци в близко бъдеще няма да се натрупват по сметищата, твърди Ей Би Си нюз в публикация за разработени от американски компании технологии, които буквално изпаряват боклуците. При това дори се добива енергия, без да се отделят вредни емисии.

Това може да звучи като научна фантастика, но вече има инсталации, които с помощта на висока температура и високо налягане разлагат боклуците до твърди вещества и газове, които се явяват енергоносители.

Корпорациите "Стартек" в Уилтън, Кънектикът, и "Солина груп" във Вашингтон, окръг Колумбия, използват разтопена плазма с температура 30 000 градуса в отсъствието на кислород. При този процес молекулите на отпадъците се разлагат и образуват твърд материал, подобен на камък. Той може да се използва за павиране на улици или за кухненски плочки. В процеса се отделят и газове, богати на водород, които изгарят като гориво.

Друга фирма - "Чейнджинг уърлд текнолъджиз" от Филаделфия, Пенсилвания, смесва отпадъците с вода и с помощта на висока температура и налягане разделя сместа на газ, бензин, тежко дизелово гориво и твърд въглерод. Газът изгаря, водата се отцежда, а бензинът, дизеловото гориво и въглеродът се продават като източници на енергия.

Единственият проблем засега е, че технологиите са сравнително нови и скъпоструващи. Експертите обаче са уверени, че в бъдеще те ще се наложат, като се имат предвид по-строгите стандарти за газовите емисии и ограничаването на сметищата. Инсталации, използващи плазмената технология, вече действат или се строят в Испания, Италия, Германия, Австралия и Япония, посочва медията.

Вредата от електронния боклук

Шкартираните компютри са токсични и представляват риск за здравето на хората в страни като Китай и Индия, където те обикновено се изнасят и натрупват, алармираха преди време специалисти от две неправителствени организации - "Силикон вели токсикс коалишън" и "Базел екшън нетуърк". Тяхно проучване твърди, че от 50 до 80% от електронните отпадъци на западните американски щати се качват на контейнери и се отправят с кораби към Азия, за да се избягнат разходите за складирането им на сметища и високите екологични такси в САЩ. Снимката е от сметище в град Гуейюй, недалеч от река Лянцзян в Китай.

Неотдавна ООН призова държавите да вземат мерки за рециклиране на старите компютри и за удължаване на експлоатацията им, тъй като производството им е опасно за околната среда. Изследване на организацията, публикувано тези дни във Вашингтон, посочва, че при производството на един домашен компютър от 24 кг (заедно с монитора) се изразходват изкопаеми горива и химични вещества с 10 пъти по-голяма маса. За сравнение производството на една кола или на един хладилник отнема природни ресурси само 2 пъти по-тежки от нея.

Нанокерамика поглъща живака от промишлените води

Учени от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория към министерството на енергетиката на САЩ са създали нов материал, който може да извлича живака и други отровни вещества от промишлените отпадъчни води, предаде научният сайт "Мембрана".

Според специалистите всяка от работещите на въглища американски ТЕЦ-ове замърсява околната среда с около 48 т живак годишно. Според проучване всеки осми американец има в организма си живак, чиято концентрация надвишава безопасната норма.

Новият синтетичен материал, който е разновидност на керамиката, има пори с наноразмери. Площта на повърхността на една чаена лъжичка от него е равна на футболно игрище. Въпросното вещество прекрасно поглъща живака.

По време на изпитания след 3 обработки са били извлечени 99,9 процента от живака в специално замърсена за опита отпадъчна вода. По този начин степента на замърсяване е намаляла от 145,8 части на милион на 0,04 части на милион, което е 5 пъти по-малко от официално действащия в САЩ норматив за пречистване на отпадъчните води.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА