Last news in Fakti

9 Декември, 2013 09:03 6 685 21

Надценен или подценен е имотният пазар

  • жилища-
  • цени-
  • отстъпка
Надценен или подценен е имотният пазар - 1
Снимка: М. Богданова ©

При всяка икономическа ситуация този въпрос е актуален. Веднага след началото на кризата, т.нар. „ножица” (цената, която иска подавачът и цената, която е готов да плати купувачът) се повиши значително. В този период анализатори отчитаха процентно отклонение около 25%. Имоти с падащи цени има и днес. За последните години обаче разликата се стопи и днес тя не е повече от 5%-8%. Въпреки това се наблюдава корекция от страна на собственици на апартаменти в София. Тя обаче е доста пестелива. Средно с не повече от 3.5% отстъпват собствениците, когато трябва да смъкнат цената на предлагания от тях имот в столицата, сочи справка в специализирания сайт imot.bg. Най-много корекции се извършват при жилищата с три стаи, следвани от двустайните апартаменти. Най-малко цената променят собствениците на гарсониери. Причината обаче е обяснима – предложенията на такъв тип имоти от години е ограничено.

При маломерните жилища, най-често на отстъпки в цената са склонни собствениците на имоти в Младост и Люлин. В Люлин 3 жилище от 15 500 EUR е с нова цена от 15 000 EUR, което е корекция от 3.22%. Това, което се наблюдава, е че в престижните райони собствениците правят по-големи отстъпки. От 47 000 EUR на 45 000 EUR е понижил цената си собственик на маломерен апартамент в района на Докторски паметник, или с 4.25%. Със 7% по-ниска е цената на аналогичен имот и в района на Лозенец – от 26 899 EUR на 24 998 EUR.

Подобна зависимост не се наблюдава при двустайните жилища. В този сегмент една от най-големите корекции е за жилище в Белите брези – 10% - от 51 500 EUR на 46 350 EUR. Подобен спад се отчита и в Дружба 1 – от 44 800 EUR на 40 000 EUR.

Под 4% остава корекцията на цените при тристайните жилища. Повечето от имотите, чийто стойности са коригирани от собствениците, се намират в централната част на София. Причината е, че преобладаващата част от имотите са старо луксозно строителство с по-висок процент на възвръщаемост отколкото по-малките апартаменти. Собственик на имот с три стаи, който досега го е оферирал на 85 900 EUR, вече го продава срещу 83 900 EUR. Друг е решил да намали цената с 4% - от 93 799 EUR на 90 000 EUR.

По-малкият процент корекции се правят от собственици, които първоначално са предложили близки до пазарните цени. По-висок процент спад в офертната цена се случва най-вече, когато собственикът иска да продаде бързо имота или когато е осъзнал, че исканата сума е далеч от тази за района, в който се намира или за аналогичен на неговия апартамент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    5 2 Отговор
    Това са пълни глупости, изобщо незнам кой ги измисля тези данни. В момента пазарът е абсолютно "свит" и незнам каква е целта на подобен род публикации....
  • 2 nakata88bg .

    6 2 Отговор
    имот.бг е сайт с обяви, на базата на този сайт няма как да правите подобна статистика - идея си нямате на какви цени се ПРОДАВАТ жилищата, имате информация само на какви цени се ПРЕДЛАГАТ
  • 3 аноним

    2 4 Отговор
    лошото е , че Пазарът не ни пита ....
    той си поскъпва ,
    закъснелите си критикуват ,
    но изпуснаха времето евтино да купуват
    *********

    нищо ново под слънцето

    Коментиран от #4

  • 4 alex xela

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "аноним":

    Ииии от къде ще дойде това поскъпване????От повишените доходи на българина и от завръщащите се безработни емигранти. Що говорищ глупости, колко могат да изкарат 50к. евро в кеш. Всичко е с кредити ,а банката финансира до 85% от СДЕЛКАТА.Ай смятай ся наново.
  • 5 Тодор Колев

    5 3 Отговор
    То няма пазар! Сега народа дава пари само за храна и лекарства. А който има пари ги е депозирал и получава всеки месец лихва, докато цените на имотите падат.
  • 6 qwerty

    2 1 Отговор
    Кой говори за поскъпване в материала? Пише имоти с ПАДАЩИ цени.
  • 7 1111

    3 5 Отговор
    Имотите падааааат...ама от обявите! Ако се махнат дублираните обяви,ако се махнат и ,,фентъзи,, обявите (така нар. ментета) купувачите ще имат избор от не повече от 10-15 апартамента в даден квартал! В София никога не е била такава суша...А тези дето чакат да се подкваси морето-ще дочакат! Строителите пък твърдо са решили,че ако строят с еврокодове,ще вдигнат цените със 100% ?!? Т.е. ако старо жилище струва 1000 Е м/2,за новото ще се искат 2000Е м/2 дори двата имота да са един до друг! Има ли още буд@ли които си мислят,че това няма да се случи?

    Коментиран от #8

  • 8 alex xela

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "1111":

    Миии те могат да искат и 5000/м2 ама имали още будали да им ги дават
  • 9 Юрий Иванов

    4 3 Отговор
    До1111-ми ти в България ли живееш!Гледай какво става навсякъде и в София-не жилища,а цели блокове има за продаване!Дори и в хубави квартали като Слатина и Гео Милев е бъкано с новопостроени кооперации с по 1-2 продажби!Кризата продължава,банките се набутват с необслужените кредити и жилищата-надолу-скоро ми предложиха страхотен апартамент в Слатина-110кв.-45000евро-добра цена,ама има и по-добра!Поздрави!

    Коментиран от #13

  • 10 Veselin Stanoev

    4 3 Отговор
    Пазара на имоти не е нито надценен,нито подценен.Просто в момента купувачите са като вълци единаци.Трудно забележими на фона на оклюмалите продавачи в офисите на съдия изпълнителите,топлофикация и НАП.
  • 11 Капиталист

    3 1 Отговор
    Резултат от Вашето търсене на:

    Местоположение: град София
    Под райони: СЛАТИНА,
    Квадратура: от 110 до 200 кв.м, Да не се показват обяви, докладвани за проблем,
    Средна цена на имотите в извадката: 83858 euro
    Средна цена на кв.м: 651 евр
    Юрий пусни линка за този имот....че ме заинтригува,в Слатина...може и да го спазаря....ти като не го искаш.....че си търся за тези пари .....имот за инвестиция.

    Коментиран от #12

  • 12 аноним

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Капиталист":

    няма линк , има приказки.......

    хората отказват да приемат ,че нито продавачите , нито купувачите имат Меродавно мнение за нивата на жилищата!

    когато Банките кажат :
    жилищата са евтини - те поевтиняват
    .......
    обратното също е вярно
    ..............
    колегите от форума ща се поослушат още малко ,
    а като се вдигнат още цените - ще купят Още по-скъпо!

    всичко се знае предварително
  • 13 Kuku Kukov

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Юрий Иванов":

    Не бъркайте моля, Гео Милев със Слатина и Редута. В повечето обяви пише, че имота се намира в квартал Гео Милев, когато обаче отидеш на оглед се оказва или Слатина или Редута... Плюс това единствената нова сграда със свободни площи (апартаменти и магазини) се намира на изключително неудобно място до КАТ София- област и делничен ден трябва да се прибираш с лифт или хеликоптер.

    Коментиран от #15

  • 14 Андрей Николов

    5 1 Отговор
    Истината е, че имотите които са качествени и с добра локация, съответно предложени на разумна цена /съобразена с другите предложения в района/ се продават лесно и бързо. А такова строителство като цяло вече липсва, защото след началото на кризата строителството замря и сега се наблюдава нормалният ефект от това! Евтино можете да си купите панелка в краен квартал..И да някой беше писал по-долу за обявите- едно са обявите, друго са сделките. Повечето обяви се повтарят по няколко пъти, има и доста "кухи" обяви, много са и хиперболизираните такива /двустаен го писали тристаен, завишена квадратура и тн./ Тръгнете да си търсите жилище и ще видите реалността :) Няма да говоря за така наречените брокери, защото там вече минаваме в сферата на комичното :) Успех!
  • 15 1111

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Kuku Kukov":

    Абсолютно!Всеки който прочете в обява ,,Гео Милев,, си представя Външно м-во или Плиска,но реалността е много различна.Разбира го чак при огледа,когато пред него се открие ,,неповторимата,, панорама към гара Подуене,Триажна гара или в най-добрия случай ПЖИ и борсата в Слатина. ...А Юрий 100% е напипал ,,златна жила,,.Тя започва от източния край на Слатина и свършва около аерогарата.Целия район е с ниско,екологочно строителство и много зелени площи и разбрани съседи. ,,Христо Ботев,, се води.Успех,Юрий!
  • 16 Бай Иван

    1 2 Отговор
    За какви сделки с имоти говорите бе, хората нямат пари лекарствата да си купят накрая на месеца.Всичко е един голям балон!

    Коментиран от #17

  • 17 Андрей Николов

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бай Иван":

    Бай Иване ти пи ли ги твоите?

    Коментиран от #20

  • 18 Мунчо

    2 1 Отговор
    Мине, не мине седмица и пак го почват пазара :) качва се , качва се ....
    Седят си брокерите и пушат трева , и като им се привидят едни ценииии , и почват да пишат шетове.
    Ама нямаааааааааа
    Мечтайте си кърлежи за поскъпване, ама само с мечти ще си останете
  • 19 Kuku Kukov

    1 3 Отговор
    > Бай Иван
    (псевдоним)

    Неутрално
    16 12:11

    10.12.13 Отговор
    За какви сделки с имоти говорите бе, хората нямат пари лекарствата да си купят накрая на месеца.Всичко е един голям балон!......Дежурният коментатор под повечето теми в целият сайт!
    Цял ден седи в къщи и гледа екрана! Дааа, гадно е без работа и сигурни доходи? Обаче Иване да знаеш само, от тук работа няма да намериш! Стегни се майна като мъж и се хващай да бачкаш!!! Пък ако ще и некой вход да чистиш...
  • 20 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Андрей Николов":

    Не Андрей този месец ,ще ползвам от твоите а другия,ще ти ги върна,че не стигат парите знаеш!
  • 21 Vladimir Yosifov

    1 1 Отговор
    Удобството .
    Удобството е Първо, то определя Локацията,
    Локацията определя ЦЕНАТА, а тя определя площта .
    ТАКА правят културните хора ...

    Българите са нещастни защото мислят първо за парите, а после обвиняват други, че са ки "прецакали" и не им е удобно както на онези във филма ...
    Животът не е филм !
    Ако родителите не са имали знанието или възможността да възпитат децата си в познаване и оценка на удобството е добре поне да научат децата си да плащат за услуги. Няма значение дали човек е беден или богат. Когато не знае нещо е длъжен, повтарям, длъжен да плати за съвет.

    Не забравяйте, след няколко години близките ви ще обвинят вас за неудобствата си ...

    След 15 години София може би ще бъде още малко по-европейски град.
    ТОВА означава всеки да пита какъв е ПОЩЕНСКИЯ КОД ...
    АУУУУУ !
    Тогава колко обесени ще има по балконите ...
    Българите се тресат от комплекси и срам и ако всеки ден трябва десет пъти да казват кода на Козята поляна - ще предпочетат въже пред срамът .

    Цивилизованите хора купуват имот с представата за живота си и живота на близките си през следващите 15-20-25 години .
    Какво се промени за 10 години в Манастирски ливади ?
    Ами в Княжево ?
    А, в Дружба 1 и Люлин 5 има евтини 7-стаини апартаменти на две нива с изход за каляска с 4 коня ...
    ---
    Вижте в Google : качество на живот, имоти, София и помислете какво означават тези думи за вас .

    Бъдете здрави и Бог да ви пази !