Last news in Fakti

24 Април, 2004 00:00 3 829 0

Три декара земя в Атия са продадени заедно с къщите и хората

  • агенцията-
  • вземания-
  • семейства-
  • държавни-
  • руска-
  • момента-
  • арнаудов-
  • заедно-
  • трите-
  • тъй като-
  • държавни вземания
Агенцията за държавни вземания /АДВ/ продаде три декара земя в созополското село Атия заедно с три едноетажни постройки и петте семейства, живеещи в тях. Днес новият собственик поиска да влезе във владение.

Притежателят на имота Светозар Арнаудов пристигнал сутринта заедно с няколко охранители. Обитателите на къщичките, които са от малцинствата, направили жива верига пред входовете на домовете си и не пуснали никого вътре, разказа кметицата на Атия Ренета Стоева. Намесила се полиция и в крайна сметка се стигнало до споразумение - Арнаудов се е съгласил да даде една седмица отсрочка на петте семейства, за да освободят постройките.

Една от трите къщи все пак бе запечатана. В момента на пристигането на Светозар Арнаудов и охранителите там не е имало никой, тъй като жилището е в ремонт. В трите сгради живеят общо 15 души. Сред тях и три деца до 2-годишна възраст. Три от семействата са млади. Повечето от хората не работят. Изкарват си прехраната с временни ангажименти "на парче". Eдно от потърпевшите семейства - Петко и Руска показаха предварителните договори, с които са купили жилището си през 2000-та година на търг от мина "Росен". В момента работи само Руска в рибната фабрика в Созопол. Тя каза, че ходела пеш на работа до града, тъй като няма пари за транспорт. Петко и Руска издържат и семейството на сина си. За двете стаички те са платили 2068 лева. Същите предварителни договори имат и останалите семейства. Те по същия начин са участвали в търга, обявен от мината. За всяка от трите къщи са платени между 2 и 3 хиляди лева. Потърпевшите твърдят, че сега земята заедно с жилищата им била продадена за 40 стотинки на квадрат.

Нотариални актове за тези жилища няма, тъй като мина "Росен" бе обявена в несъстоятелност и в момента Агенцията за държавни вземания разпродава имуществото й.

Елеонора Ошатова от пресцентъра на Агенцията за държавни вземания каза, че не може да посочи точната сума, за която е продаден теренът. Тя обясни, че той е бил обявен за публична продажба чрез явен търг, на който е можел да се яви всеки.

"Служителката на агенцията в Бургас Ивелина Божилова е постъпила принципно и е спазила всички разпоредби на Данъчно процесуалния кодекс", каза още Ошатова. Самата Ивелина Божилова отказа коментар, тъй като това можело да й коства работното място.

Кметът на община Созопол Веска Караманова обясни, че предстои подписването на тристранно споразумение: новият собственик да изключи от подробния си устройствен план две от постройките, а третата да продаде на сегашните й обитатели на цената, на която я е купил от Агенцията за държавни вземания. Все още не е ясно дали документът ще бъде подписан от всички засегнати страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА