Last news in Fakti

27 Април, 2004 00:00 565 0

"Новото време" обеща да забрани строежите в междублоковите пространства

  • междублоковите-
  • пространства-
  • площи-
  • организациите-
  • междублоковите пространства
Народното събрание да наложи мораториум върху застрояването на междублоковите пространства до разработването и утвърждаването на нов общ устройствен план на София, поискаха на среща с ПГ "Новото време" представители на граждански сдружения и инициативни комитети за защита на околната среда в столицата. Организациите настояват и за ревизия на реституционните сделки за междублоковите пространства, зелените площи, парковете и градинките, утвърждаване на междублоковите пространства като публична общинска собственост, неподлежаща на трансформация и застрояване без съгласието на собствениците на околните жилищни имоти.

От организациите искат още категорично да се забрани извършването на всякакви замърсяващи и екологично несъобразени дейности като международни магистрали и сметища в Югозападния район на София и да се приемат спешни законови мерки за опазване на зелените площи.

Атанас Черешаров от Гражданско сдружение "Младост-София" отбеляза, че в столичния район Младост има над 50 бензиностанции, а 40 на сто от междублоковите пространства са реституирани. Реституцията според него е незаконна, тъй като тези територии, още при изграждането на комплекса, са били определени като обслужващи населението. Представители на сдруженията и комитетите заявиха, че при завеждане на дело за някой строеж, срещу тях се възбуждат граждански дела за възпрепятстване на строежа или за накърняване на името на фирмата-изпълнител.

От "Новото време" подкрепиха идеите на организациите и поеха ангажимент за законодателни инициативи. Заместник-председателят на групата Румяна Георгиева предложи всички организации да създадат инициативен комитет. Парадоксално е, че на един етап успяваме да постигнем нещо и да се спре незаконното строителство, дори има и съдебни решения за защита на тези площи, но няколко месеца след това се получават писма със съгласие за изграждане на съответното строителство, каза Георгиева. По думите й това показва, че водещ е комерсиалният интерес, а не общественият.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА