Last news in Fakti

14 Май, 2004 00:00 654 0

Софиянски: Делото срещу мен остава без предмет

  • трябва-
  • халите-
  • какво-
  • всички-
  • софиянци-
  • бъдат-
  • собственост-
  • избори-
  • които-
  • позиция-
  • приключи-
  • дружеството-
  • разпитани-
  • общината-
  • работят-
  • моята-
  • достатъчно-
  • толкова-
  • имаме-
  • правя-
  • стигне-
  • атаката-
  • оценки-
  • оценка-
  • всъщност-
  • позицията-
  • момента-
  • защото-
  • може

Продажба на столичните хали не е имало и магазинът си остава собственост на общината, съобщи на специална пресконференция вчера Стефан Софиянски. Той даде разяснения за мерките, които взема, за да бъде облекчено и ускорено разследването на сделката, за която той беше обвинен в престъпление по служба.



Как ще разсеете съмненията на прокуратурата, че може да възпрепятствате разследването?
- Аз се ангажирам да осигуря достатъчна публичност на моите действия и на моята позиция, като ви информирам за всичко - разбира се, в рамките на процесуалния закон и без да нарушавам следствените правила.
Първото и най-съществено нещо, което искам да ви кажа, за да няма в бъдеще недоразумения, е, че халите никога не са продавани. Така че софиянци могат да бъдат спокойни. Тази позиция стана публична и в съдебната зала - че не са правени оценки и че халите си остават общинска собственост. Оттук нататък всички конкретни документи ще бъдат представени и разисквани в хода на следствието.
Второто важно нещо е, че за да ускоря нещата, защото съм убеден, че софиянци имат интерес от това, аз съм направил две искания в четвъртък сутринта. Едното искане, което е вече депозирано, е да бъдат разпитани в присъствието на съдия свидетелите. Второто ми искане е устна молба до изпълняващия длъжността кмет да декларира пълната готовност на общината да предостави всички документи на разследващите органи.


С какво ще се занимавате, докато сте отстранен от длъжност?
- Вече ще бъда по-често в партийната централа. В събота и неделя е нашето общо събрание (конгресът на ССД - бел. ред.), то е отворено за журналистите. Продължавам срещите си с хората в София, с разискване на проблемите - и по партийна, и по обществена, и по кметска линия. Ще пътувам и в страната, за да можем да продължим с добра подготовка за следващите парламентарни избори.


Докато всички се занимаваха с искането за вашето отстраняване, по времето между двете съдебни инстанции са продадени над 40 имота на "Софийски имоти" със санкцията на Зашев и определени общински съветници. Вашият коментар?
- Не мога да ви кажа нищо по този въпрос, трябва да го проверите в "Софийски имоти". Знаете моята позиция - още от първото заседание на новия общински съвет аз смятам, че такава фирма не трябва вече да има. Какво прави в момента ръководството й има начин да бъде проверено. В началото на седмицата в общината постъпи финансовата ревизия на "Софийски имоти" и аз съгласно правомощията си съм възложил на колегите да се запознаят с позицията на Министерството на финансите и според компетенцията си да предприемат действия за поправяне на пропуските.


Казахте, че трябва да продължите подготовката за парламентарните избори - означава ли това, че вече сте в предизборна кампания?
- За предизборна кампания е рано, но пък мисля и че ние на практика не сме излизали от подготовка в нито един момент най-общо казано.


Как ще коментирате оценката на Иван Костов, че започва Ватерло за дясната коалиция в София?
- По следния начин - зависи от коя страна на Ватерло си!


Как оценявате бъдещето на дясната коалиция?
- В момента в общинския съвет се работи добре. Ние имаме толкова съветници, колкото и СДС и сме практически втората сила след БСП. Всички избрани си имат позициите и могат да защитават интересите на софиянци, те са достатъчно голям брой и могат в рамките на споразумението, което сме подписали, да работят по програмата, която трябва да реализираме.


ССД ще изпрати ли представител на предстоящата среща в Будапеща на десните партии и ще се отразят ли последните събития на резултатите?
- Разбира се, че ССД ще изпрати свой представител. Няма проблем за срещата в крайна сметка. Ние си имаме и секретар по международната дейност, който е един от идеолозите и организаторите на тази среща, така че той си има функциите, а санкцията ще получи от Политическия съвет.


Имате ли вътрешната увереност, че разследването ще приключи до три месеца, за да не се стига до нови избори?
- Имам желанието, правя всички конкретни стъпки и ще съдействам това да стане.


Ако все пак се стигне до нови избори, ще се явите ли отново на тях?
- За мен е важно какво мислят софиянци. Смятам, че сега ще имам достатъчно време, за да го разбера. Това ще определи позицията ми.


Сред свидетелите, за които сте поискали да бъдат разпитани, фигурира ли Антоан Николов?
- Не (разсмива се). Посочил съм да бъдат разпитани Асен Дюлеров, Иван Гечев, Антоанета Македонска, Мария Праматарова, Нина Делчева. Това са хората, които пряко се занимават с проблемите на общинската собственост.


Сигнал за какво е според вас мнението на БСП и НДСВ, че ще се стигне до предсрочни избори в София?
- Някои трябва да се замислят - ако ги бия четвърти път, какво ще правят...


Обяснете какво представлява сделката за халите - щом не е имало продажба, какво всъщност има?
- Има създадено дружество, което работи в интерес на софиянци. Първо - беше казано, че съм занижил 400 пъти оценката. Преди време доказвах, че нямам партийна книжка, сега ще трябва да доказвам, че аз не правя оценки. Изпуска се следното: когато оценяваме един обект, ние не можем едностранчиво да заявим - това струва толкова днес, а утре - толкова. Когато говорим за халите, трябва да гледаме на обекта в развитие. Когато се прави една оценка, трябва да се включат всички ползи.
Откакто работят халите, първо, дружеството плаща данъци на държавата. Второ, вътре работят хора, които също плащат данъци. Трето, има регламентиран стокооборот, какъвто преди нямаше, чрез който се внася ДДС в хазната.
Така че, когато говорим за оценки, не можем да погледнем статично, а да помислим какво би станало, ако халите седяха срутени, и какво е станало, откакто те са реконструирани. Включително да се оцени и включването на работниците при изграждането, което е сериозна инвестиция, защото създаде работни места.
При такава оценка категорично твърдя, че софиянци само са спечелили от изграждането на халите. И сега оставам на твърдата позиция, че столичните хали са една от най-добрите инвестиции на града, това се вижда от всеки и с просто око.


Как халите са 100 процента собственост на общината, като "Аштром" притежава 75 на сто, нали така?
- Точно така - "Аштром" притежава 75 на сто, но от дружеството, което експлоатира халите.


Твърди се, че поради липса на оценка, направена от назначени от съда оценители, дружеството е неправилно регистрирано?
- Дружеството е правилно регистрирано. Това, което всъщност го каза и съдът в съдебната зала, е, че поради липса на трима оценители реално халите си остават общинска собственост.


Но ако е така, нещата се променят, това може да означава, че следственото дело всъщност няма предмет в момента и то трябва да приключи?
- Това е моята позиция.


Тогава няма нужда от свидетели?
- Напротив. За да се изяснят всички тези неща, трябва да бъдат разпитани и свидетелите.


Защо не отговорите ясно - има ли политическа поръчка в атаката и кой стои зад нея?
- Оставил съм ви да си подреждате политическия пейзаж...


Чу се, че областният управител Росен Владимиров е започнал атаката срещу вас със санкцията на премиера Симеон Сакскобургготски?
- Политически коментари не желая да правя. Вие имате достатъчно информация да си ги направите сами.


Говори се, че премиерът стои зад атаката - допускате ли това да е вярно или е опит да бъдете противопоставени един на друг?
- Ако исках да говоря за тези неща, щях да го направя. Очевидно е, че не искам.


Ако вие издържите сега, ще се промени ли обичаят да се ползват съдебни средства за решаване на политически въпроси?
- Няма "ако"... Държа да се знае позицията ми, че за мен това е наш вътрешен проблем и че трябва да го решим тук, в България. Категорично заявявам, че няма да търся външна подкрепа, няма да повдигам случая извън страната, защото смятам, че това може да навреди на позициите и стремежите, които имаме.
Иначе във връзка с въпроса - всеки прецедент, ако се стигне до обществено приемане на решаването му, довежда до добри практики и за по-нататък. За мен добрата практика е да приключи добре случаят с изясняване на всичко и нямам съмнение, че така ще приключи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА