1 Юни, 2004 00:00 475 0

Чиновниците от МС ще доплащат евтините си апартаменти

  • цонев-
  • хачикян-
  • според-
  • апартаментите-
  • правителственият-
  • говорител-
  • правителственият говорител
Всички служители на Министерския съвет /МС/, за които бе установено че са купили ведомствени апартаменти в нарушение, ще ги доплащат, съобщи правителственият говорител Димитър Цонев.

Процедурата по преоценката на жилищата е приключила, до края на работния ден докладът на жилищната комисия с новите оценки ще бъде готов и ще бъде представен на премиера Симеон Сакскобургготски. Предстои собствениците на жилища да сключат с областния управител анекси към договорите за апартаментите си. Няма нито една оценка, която да посочва цена, по-ниска от тази, на която са купени апартаментите, съобщи Цонев. Според него няма да може да се доплаща с компенсаторни инструменти, а само в брой.

Правителственият говорител предположи, че ще има желаещи да доплащат чрез разсрочено плащане, като схемата ще бъде уточнена в анексите, които предстои да се подпишат.

На въпрос дали ще се потърси отговорност от предишните оценители, на базата на чиито оценки апартаментите са били продадени на по-ниски цени, Цонев отговори, че те са били наети от областния управител и МС не е органът, който би могъл да сезира търсенето на подобна отговорност.

Ако например прокуратурата прецени, че има данни за извършено нарушение, тя би могла да направи предварителна проверка, но аз лично като юрист се съмнявам, че това ще се случи, тъй като оценките тогава са били направени според закона, коментира Димитър Цонев.

Той информира още, че в момента се търси правна възможност бившият парламентарен секретар на МС Гадар Хачикян да върне своя апартамент.

Оказа се, че това не е толкова лесен казус, тъй като подобно нещо досега не се е случвало, и трябва да се намери адекватна правна формула, по която Хачикян да върне апартамента и да си получи парите, каза правителственият говорител. Според него проблемът е в платения ДДС и в момента се правят консултации с данъчните органи дали Хачикян би могла да си получи парите заедно със сумата по ДДС.

Обмисля се възможността сделката да бъде развалена по съдебен ред, за да може съдът да постанови връщането на ДДС.

Засега повечето юристи подкрепят становището, че не може административен орган да постанови връщането на ДДС при развалянето на сделката, каза Цонев. Той подчерта, че преди министър-председателят да се запознае с доклада, повече подробности от доклада на жилищната комисия не могат да бъдат оповестени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА