Last news in Fakti

2 Юни, 2004 00:00 656 0

Туроператори искат Церовски да поеме отговорността за строежите по морето

  • заради-
  • година-
  • строителни-
  • началото-
  • работи-
  • балкантурист-
  • златни-
  • пясъци-
  • златни пясъци
"Трябва да се потърси персонална отговорност от ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройуството за безконтролното строителството в Златни пясъци и Слънчев бряг. Това, което става там, граничи с престъпление и е крайно време да излязат наяве виновните за това положение", обяви изпълнителният директор на "Балкантурист" Нели Сандалска. Заради строителните работи в Златни пясъци от догодина чартърните полети ще започнат от началото на юни, а не както тази година - в началото на май. "Вече има много оплаквания от чужди туристи", допълни Сандалска. Зад граница вече се говорело, че предлагаме "строителен туризъм". "Настояваме всички строителни работи по Черноморието да бъдат спрени, докато не се изработят планове за устройството на териториите и не бъде оценен рискът от прекомерното застрояване", подчерта шефката на БАТА Донка Соколова.

Въпреки че официално 1 юни поставя началото на активния сезон, в Златни пясъци продължават строителни и довършителни работи. Запечатан за сезона е хотел "Ермитаж", строен от брата на Милен Велчев. Заради хаоса и злополуките на работници кметът на Варна Кирил Йорданов сравни курорта с Кербала. Според него поне още седмица ще продължи почистването на курорта. От 25 до 31 май от туристическия комплекс са били изнесени 790 куб. м строителни отпадъци. В петък е подписана нова транспортна схема, според която движението в комплекса ще е еднопосочно. Заради паркираните навсякъде коли на работници обаче задръстванията са перманентни.

Заради тази кризисна ситуация "Балкантурист" не кани българи в този курорт. Освен предложенията за морска ваканция в собствените на MG "Сент Елиас" и "Парадайз бийч" комплекси към българите са отправени оферти за малки хотелчета в Созопол, Китен, Черноморец. "Целта е да се даде възможност за пълноценна почивка и на българите с по-скромни доходи", уточниха от компанията. Тази година фирмата предлага отстъпки от цените за по-ранни записвания, а цените са на нивото на миналата година или малко по-ниски.57 лв. на ден струва пакет от 5,7 или 10 дни по системата all inclusive през юни в "Парадайз бийч". За децата е предвидена целодневна детска градина. Преференциалната цената на ден по същата система в "Сент Елиас" е 48 лв.

"Балкантурист" има и оферти за почивки в Боровец, Пампорово, Банско, Сандански, Велико Търново, Боженци, Китай, Бразилия, Индия и др. Далечните пътешествия са на цени между 1290 и 1538 евро, а средиземноморските пътувания - между 340 и 1030 евро. За 207 евро може да се почива седмица на база полупансион в хърватския курорт Опатия.

Ръст

Общо 868 791 чуждестранни граждани са посетили България през периода януари-април 2004 г. Това е с 25,27% повече в сравнение със същия период на 2003 г., съобщиха от Министерството на икономиката. Гърция води класацията, следвана от Македония и Великобритания. По предварителни данни приходите от международен туризъм за първите два месеца са с 30,3% повече от същия период на 2003 г.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА