Last news in Fakti

20 Януари, 2014 12:52 1 696 0

Колко струва да си домакин на Олимпиада

  • олимпиада-
  • инвестиции-
  • цена

Игрите в Сочи ще струват 6.4 милиарда USD на държавата

Веднага след като дадена страна бъде обявена за домакин на Олимпийски игри се случват три неща. Първото е, че големите акули-предприемачи се втурват към нея. Втората е, че започва трескаво строителство не само на спортни съоръжения, но също така и на всякакъв вид недвижими имоти и третото е, че цената на жилища, офиси и земя поскъпват.

За последните 12 години 7 държави са били домакини на олимпийски игри. Коя от тях колко милиарда долара е вложила в изграждането на съоръжения, сгради и прилежаща инфраструктура?

Сочи 2014 – 6.4 млрд. USD

На едно от последните заседание на украинското правителство вицепремиерът Дмитрий Козак задоволи любопитството на народа и каза, че Игрите ще струват на държавата 6.4 млрд. USD. В края на миналата година стана ясно, че държавните и частни средства са почти по равно.

Лондон 2012 – 14.4 млрд. USD

Още преди да закипи строителна дейност британците се разбраха: самите Игри се финансират от частни предприемачи, а всички спортни съоръжения са за сметка на народа. Първоначално кралството задели 2.4 млрд. паунда, но след като разбра, че тази сума е крайно недостатъчна тя беше увеличена на 9.3 млрд. паунда, или 14.4 млрд. USD. На практика, цената се оказа четири пъти по-висока от първоначалната. Преобладаваща част от сумата беше похарчена за строителството на стадиони и довеждащата инфраструктура.

Ванкувър 2010 – 1.8 млрд. USD

Както британците, и канадците искаха да спестят. През 2004 г., когато стана ясно, че ще са домакин на Олимпиада, държавата задели от бюджета 1.35 млрд. USD. През 2009 г. цената беше коригирана на 1.8 млрд. USD.

Пекин 2008 – 15-40 млрд. USD

Осем години след края на игрите в Пекин цената им е все още спорна. На въпрос към държавници „Колко струват игрите?” отговорът беше: „Примерно колкото похарчи за тях Атина.” Явно намекваха, че стойността е около 11 млрд. USD. Неофициални източници, които твърдят, че са имали достъп до финансовите отчети, посочват, че на Китай игрите са им стрували около 40 млрд. USD.

Турин 2006 – 4.1 млрд. USD

И тук сметките на държавата не излязоха. Първоначално от бюджета бяха заделени едва 1.7 млрд. USD. След това обаче се оказа, че ще са необходими поне два пъти повече и на финала сумата вече беше набъбнала до 4.1 млрд. USD. Игрите в Турин бяха най-скъпата зимна олимпиада за последните 50 години.

Атина 2004 – 11.2 млрд. USD

Гръцкото правителство обяви, че е похарчило 11.2 млрд. USD за Игрите. От тях 1.35 млрд. USD за сигурност, след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Особеността при тези Игри беше, че представители на МОК нееднократно подканваха Гърция да побърза със строителството на съоръженията. В крайна сметка сроковете бяха спазени.

Солт Лейк Сити 2002 – 1.3 млрд. USD

Игрите останаха в олимпийската история с това, че бяха съпроводени с редица скандали – от съдийски до корупционни. От гл.т. на бизнеса, обаче това бяха най-успешните Игри – на живо са ги гледали близо 2 млрд. души. От бюджета на САЩ бяха заделени 1.3 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА