Last news in Fakti

5 Август, 2004 00:00 453 0

Граждани ще могат сами да ремонтират улиците си

  • проекта-
  • могат-
  • фонда-
  • бъдат-
  • които
Съседи, които живеят на една улица или в една кооперация, вече ще могат сами да ремонтират изровената си улица, разбитата канализация на улицата или рушащото се училище на децата им. Проектите на гражданите за решаване на квартални или общински несгоди ще бъдат финансирани до 80 на сто от Социално-инвестиционния фонд, чийто нов шеф Благовест Георгиев бе представен вчера. Сумите, които гражданите ще получават за тази цел, са от 10 000 до 80 000 евро. Кандидатстването с такива проекти ще става чрез неправителствени организации или чрез общините. Ако общините кандидатстват сами, могат да получат до 200 000 евро.

Създаването на фонда е част от проекта на Световната банка "Социални инвестиции и насърчаване на заетостта". Банката осигурява 50 млн. евро, участието на държавата е 17 млн. евро. За тази година има и 22,308 млн. лева, с които ще бъдат финансирани 132 проекта. Първите 48 от тях бяха подписани вчера и са 10,5 млн. лв. общо. В близките дни се очаква да бъдат парафирани още 90 проекта.

Кандидатите могат да участват с няколко проекта, но само най-добрият от тях ще получи пари от фонда. С предимство ще се разглеждат проекти за ремонти на пътища, социални заведения, болници или училища, построяването на общински пазари, както и благоустрояване на улици и сгради за по-лесен достъп на инвалидите до тях. Основно изискване е обектите да са държавна или общинска собственост или пък да принадлежат на субсидирани от бюджета организации. Средства ще се дават и за изграждането на нова инфраструктура, чрез която се решава конкретен проблем на хората от общината. За да бъде одобрен проектът, ще е важно и колко хора ще ползват придобивката и какъв е броят на наетите при изпълнението на проекта. Срокът за осъществяването на проектите е 9 месеца. За подаването на формулярите няма срок, а самите документи са по образец и могат да се намерят на Интернет-страницата на фонда www-sifbg.org.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА