Last news in Fakti

5 Август, 2004 00:00 842 0

Отоплението с парно е с 30 на сто по-евтино от тока

  • въглища-
  • брикети-
  • цената-
  • отоплението-
  • около-
  • могат-
  • дърва-
  • въглищата-
  • цените-
  • гориво-
  • евтино-
  • природен-
  • христо-
  • казанджиев-
  • христо казанджиев-
  • природен газ
Отоплението с парно излиза с 30% по -евтино от това с електричество. Това сочат разчетите на Държавната комисия за енергийно регулиране, оповестени вчера. Най -евтино и през следващия отоплителен сезон ще е, ако се греем на дърва, брикети или въглища. Разходите в този случай са със 75% по - ниски в сравнение с отоплението с ток. Така според разчетите отоплението на тристаен от 80 квадрата с ток през зимата излиза 1076 лв., с парно - 620 лв., с дърва 399 лв.,с брикети 326 лв., с въглища -412 лв. с пропан- бутан - 1084 лв., с природен газ - 480 лв.а с нафта - 1051 лв.

В момента само 1,5% от българите се отопляват на природен газ, който е с 45% по- евтин от електричеството, пресметна зам.- шефът на ДКЕР Игнат Томанов.От януари 2006 г. ще падне акцизът за пропан - бутана и отоплението с този вид гориво също ще стане много изгодно, с около 65- 70% прогнозира шефът на дирекция "Енергийни ресурси" в Министерството на енергетиката Христо Казанджиев.

Оборудването на дома с уреди на природен газ все още е скъпо - около 4000 лв. Христо Казанджиев припомни, че до края на септември въглища и брикети могат да се купят с около 15% по-евтино, тъй като в края на лятото търсенето е все още слабо. Въглищата са по-предпочитани, защото по-дълго поддържат комфорта в жилището, а дървата бързо отделят топлината.

От 1 август мини "Перник" увеличиха цената на въглищата с 10 лв. за тон и заедно с производствените разходи цената им е между 96 и 102 лв./тон. Рудниците в Бобов дол, Чукурово, както и мини "Черно море" обаче запазиха досегашните тарифи. Няма опасност хората да останат без най-евтиното гориво за отопление - въглища и брикети, въпреки че обикновено производството в мините е по-малко през лятото, категоричен е Христо Казанджиев. Най-евтини са въглищата за живеещите около мини "Черно море" - Бургас. 80 лева за тон с ДДС са насипните въглища. Цената на пакетираните брикети е- 126 лева за тон. Цените в мини "Пирин" са 120 лева за тон за насипни въглища от рудник "Пирин" и 110 лева за тон от рудник "Ораново". "Бобов дол" предлага въглища за 108 лева за тон. "Открит въгледобив" определи цена от 96 лева за тон. Мини "Чукурово" предлагат лигнитни въглища със сравнително добро качество за 48 лева за тон.

Между 2 и 5 тона твърдо гориво са необходими за едно домакинство през отоплителния сезон.

В момента в складовете на "Топливо" в София има минимални количества бобовдолски въглища, показа проверка на "Монитор".

В складовете на "Сточна гара" пък могат да се намерят - руски и донбаски въглища на цена от 130 лв. за тон. Продават се по 130 лева за тон. Същата е и цената на брикетите.

Цената на нарязаните дърва е 76 лева за тон, и 70 лева, ако не са нарязани. Цената за превоз от склада до дома в зависимост от разстоянието варира от 15 до 30 лв.

По -евтини дърва могат да се намерят в частни складове покрай околовръстното шосе . Там цените са от 35 до 45 лв. за кубик.

Хората да купуват брикети и въглища на място, защото в противен случай транспортните разходи могат да ги оскъпят с до 15%, припомниха от енергийното министерство. От там предупредиха да не се разчита на вносни въглища, тъй като цените им на международния пазар са се увеличили с 80%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА