Last news in Fakti

5 Октомври, 2004 00:00 722 0

Строителство само срещу озеленяване

  • озеленяване-
  • зелени-
  • райони
Столичният кмет Стефан Софиянски забрани вчера издаването на разрешителни за строителство, ако проекта не предвижда озеленяване, съобщиха от общината вчера. Условието за залесяване става задължително както за изграждането на жилищни сгради, така и за бизнес постройки. Заповедта се отнася и за крайпътно озеленяване към транспортната инфраструктура и републиканските пътища, включително извън границите на регулираната територия.

Ако до съответната сграда няма подходящо петно за озеленяване, кметовете на райони ще посочват терен в близост до нея, обясниха от общината.

В случай, че ангажиментът за залесяването не е изпълнен, инвеститорите няма да получават удостоверения за въвеждане в експлоатация.

Общинската дирекция "Зелени системи" ще следи дали се изпълнява задължението за озеленяване.

Дирекция "Контрол по строителството" и главните архитекти на райони пък ще издават удостоверения за въвеждане в експлоатация на строежите, само след изрична писмена констатация от "Зелени системи", че предвидените в инвестиционните проекти ангажименти са изпълнени.

До две седмици кметовете на райони трябва да представят на главния архитект на София Стоян Янев предложения за определяне на зони за компенсаторно озеленяване за сметка на отнетата и увредена от строителството растителност. Кметът постави условието за озеленяването няколко месеца след като получи критично писмо от американския посланик у нас Джеймс Пардю, в което дипломатът изрази тревога, че много зелени площи в столицата се дават за строителство и така делът им в града намалява. Тогава Софиянски обясни, че намесата на чуждия посланик по подобни теми не е редна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА