6 Октомври, 2004 00:00 978 1

Нов закон за етажната собственост

  • според-
  • гегова-
  • заяви-
  • собственост-
  • проекта-
  • етажната-
  • етажната собственост
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е подготвило проект на закон за етажната собственост, съобщи зам.-министър Петя Гегова на семинар за жилищното кредитиране. В края на миналата година юристи и Асоциацията за европейска интеграция и права на човека настояваха Върховният административен съд да отмени част от правилника за етажната собственост, защото съдържа неясни формулировки. Сега съществуващият документ, който урежда отношенията между живеещите в една сграда и често става повод за скандали и закононарушения, е писан преди 30 години.

Проектозаконът за етажната собственост е в изпълнение на националната жилищна стратегия, която обхваща периода 2004-2007 г. Заради стратегията се подготвят и проекти на закони за жилищните асоциации, за насърчаване на строителството и обновяване на жилищния фонд. Работи се и по национална програма за обновяване на фонда, по концепция за социални наемни жилища и други, каза Гегова. Предстоят промени в проекта за жилищноспестовните каси (ЖСК), който МРРБ беше внесъл в Министерския съвет, но финансовият министър Милен Велчев го бламира. Според Гегова ЖСК ще бъдат или отделни институции, или ще се създадат към банките. Предстоят и промени в данъчните закони, свързани с жилищата.

Държавните премии по жилищните кредити на касата ще отговарят на социалния статус на всеки клиент. В България премии в размер на 25-35%, какъвто е в развитите страни, е невъзможен, заяви зам.-министърът. Маржът между кредитите и депозитите в проекта за ЖСК ще бъде до 5%, а сумата по депозита следва да е поне 50% от стойността на желания жилищен кредит, каза Гегова. Схемата на ЖСК е основана на откриването на спестовни влогове от гражданите в касата. Сумите в тях трябва да покриват поне половината от исканата стойност за ремонт на старо или изграждане на ново жилище. Когато набере нужната сума по влога, клиентът получава останалата половина от ЖСК плюс държавната премия върху кредита. Идеята е, че щом клиентът успява да спестява, той ще може и да погасява лихвите по жилищния си кредит.

Д-р Цочо Куманов от строително-спестовната каса "Швебиш Хал" - Германия, заяви, че предишният проект на закона за ЖСК е предвиждал държавна премия в размер на 25%, но не повече от 1000 лв. Според него проектът е съдържал и прогноза за около 50 хил. души, които биха се възползвали от схемата. Основната пречка пред проекта според Куманов е липсата на политическа воля за създаването на подобна структура.

Според данни на HVB Bank Biochim в момента спестовният потенциал за самоучастие на граждани при ипотечно кредитиране е следният: около 50 хил. депозанти имат възможност за кредити за жилища с цена до 40 хил. евро, а 100 хил. души - за заеми с цена до 20 хил. евро. Това заяви Димитър Бондаков, директор "Продукти" в банката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мален Динев

    0 0 Отговор
    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева


    Тук


    С И Г Н А Л

    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,

    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се съ