Last news in Fakti

31 Май, 2024 15:21 4 137 9

Новата архитектурна революция – соларни прозорци

  • соларни панели-
  • соларни прозорци-
  • сгради

Лесно се монтират

Новата архитектурна революция – соларни прозорци - 1
Снимка: Shutterstock

Последните 20 години технологиите в областта на събирането на слънчева енергия и използването ѝ за битови цели напреднаха значително. Пътувайки все по-често виждаме „кацнали“ на покривите на къщи соларни панели, наред с вятърни перки разположени сред полетата.

През изминалата година над 440 гигавата възобновяема енергия са били произведени чрез соларни панели, сочат данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Тенденцията е този начин за производство на енергия да бъде максимално вплетен в градски условия. Единият от тези начини са соларните прозорци. Те представляват вграждане на прозрачни панели със слънчеви клетки в прозорци за улавяне на енергията, осигурена от светлинния спектър, като същевременно позволява на светлината да преминава през прозореца. Соларните прозорци са създадени на база слънчева клетка Grätzel или чувствителните към багрило слънчеви клетки (DSC). Изработена от полупроводник, тя е способна да генерира цикличен електрически ток чрез улавяне на светлина през органичен оцветител.

Предимствата на соларните прозорци са, че като размер те са напълно идентични със стандартните. Монтират се лесно, а също така могат да бъдат адаптирани към всички видове инфраструктура.

Не на последно място соларните прозорци имат висока степен на топло- и звукоизолационни свойства от стандартните прозорци.

Основната причина поради, която досега тези прозорци не се ползват масово е по-ниската ефективност в сравнение с конвенционалните слънчеви панели поради тяхната полупрозрачна природа, с коефициент на ефективност под 10% в сравнение със слънчевите панели, на който е средно около 20%. Добрата новина е, че се работи усилено по този проблем.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 5 Отговор
    Вуе сложиха ли стъклата в Лазура или още сте на дупка
  • 2 Оператор на права лопата

    6 1 Отговор
    По-добре, отколкото перките на Прокопиев в морето, които да нарушават екоравновесието и да убиват туризма.
  • 3 Ттттт

    3 5 Отговор
    След като соларните панели унищожават земята на която са разположени какво ще направят соларните панели на живущите хора в жилища с такива прозорци????????
  • 4 нова мода

    9 5 Отговор
    Едни тарикати станаха невероятно богати за сметка на стадото. А стадото блее и рупа зелената сделка.
  • 5 Гост

    4 5 Отговор
    При изкупна цена на соларния ток 3 ст на квтч - не, благодаря!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 “Кредит Маркет” ООД

    4 3 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    А Кочо още е с дървена дограма с паднал маджун от соц-а.

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Още не е изревал за тоа Кредит Маркет,вече е време