Last news in Fakti

12 Юни, 2024 17:26 1 540 5

Съседите инвестираха рекордните 73 млн. EUR в разширение на летище (ВИДЕО)

  • румъния-
  • клуж-напока-
  • летище-
  • разширение-
  • инвестиция

Аеропортът в Клуж-Напока разшири със 7200 кв.м терминал „Заминаващи“

Голямо разширение на терминал „Заминаващи“ беше реализирано на летище „Аврам Янку“ в румънския град Клуж-Напока. Инвестицията е на рекордната сума от 73 млн. EUR.

Проектът се изпълнява с европейски средства, от държавния бюджет и собствени средства, чрез Оперативна програма „Голяма инфраструктура“ 2014-2020 г. и включва разширение на терминала за заминаване с около 7200 кв.м, като са създадени потоци за дестинациите Шенген и извън Шенген, 3 нови потока за сигурност, оборудвани с най-съвременни машини за контрол на сигурността и разширяване на платформата за паркиране на самолети с приблизително 9000 кв.м.

„Разширяването на пътническия терминал на международното летище „Аврам Янку“ в Клуж-Напока е нов успех на сътрудничеството между централните и местните власти! Финансирано от Министерството на транспорта, чрез европейски фондове и от летищната администрация (със собствени средства), летището ще може да извършва международни полети при много по-добри условия. В допълнение към полетите до и от Шенгенското пространство, това летище скоро ще може да извършва полети до и от САЩ“, каза министърът на транспорта на Румъния Сорин Гриндяну.

Разширен е терминалът в северна и източна посока, като целта беше да се увеличи площта на чакалните от около 400 кв.м на 1700 кв.м за вътрешни заминавания, съответно от 1800 кв.м на около 5100 кв.м за външни заминавания.

Като част от проекта е и поставянето на фотоволтаични панели, приблизително 270 панела, така че 40% от електроенергията за терминалите да може да се доставя от тази система от панели.

Генералният директор на летище Клуж Давид Чичео заяви, че чрез тази инвестиция капацитетът за обработка на пътници е увеличен.

„Този проект стартира през май 2023 г., за 1 година беше завършен. Чрез реализираното разширение ще може да обслужваме до 4,5 милиона пътници. Подобрен е комфортът на пътниците и са създадени подходящи условия за шенгенските и нешенгенските зони. Миналата година имахме 3,2 милиона пътници, приблизително 70% бяха пътници от Шенген и приблизително 30% бяха извън Шенген. От 7 юни терминалът ще заработи. Разполагаме със 7 търговски площи и 2 бизнес зали. През следващия месец ще имаме още 7 функционални пространства. Ще разполагаме с около 2700 кв.м търговска площ. Докато работихме по разширяването на терминала, създадохме временни условия за пътници в контейнери за една година и благодарим на пътниците за разбирането”, каза Давид Чичео.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    12 1 Отговор
    Ние пък в БГ инвестираме 173млн. евро в избори...

    Коментиран от #3

  • 2 За къде ще, пътувать тези пътници??

    4 3 Отговор
    За Украйна Наемници!!
  • 3 Аз Кочо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Защото само от избори разбираме....

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз Кочо":

    Ти от нищо не разбираш,плачко малък
  • 5 "Кредит Маркет ООД"

    3 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.