Last news in Fakti

2 Ноември, 2004 00:00 507 0

Русия се отказва от строежа на Бургас-Александруполис

  • русия-
  • петролопровода-
  • бургас-
  • проекта-
  • турция
Русия обмисля строителството на петролопровод през Турция, който да замени проекта за изграждане на съоръжение по трасето Бургас-Александруполис. Проектът за новия петролопровод е предложен от президента на държавната руска компания "Транснефт" Симеон Вайщок. Според предварителните предвиждания трасето на петролопровода трябва да започва от Къийкьой на Черно море и да стига до Ибрикбаба на Бяло море. Съоръжението ще е с дължина 193 км и ще транспортира от 50 до 60 млн. тона нефт годишно.

Идеята за новото съоръжение бе лансирана неочаквано в навечерието на новата тристранна среща по проекта "Бургас-Александруполис". Представители на Русия, България и Гърция трябва да се срещнат на 5 и 6 ноември, за да решат съдбата на петролопровода, съобщи преподавателят от московския университет Камен Денчев вчера. Предложението за изграждането на петролопровода бе направено през 1994 г. От тогава Русия отлага стартирането на проекта.

България и Гърция биха печелили 500-600 млн. долара годишно от транзит на нефт, ако петролопроводът Бургас-Александруполис бъде изграден. За построяването му са нужни около 80 млн. долара инвестиции. Строителството би отнело 3 години.

Според Русия петролопроводът е финансово неизгоден, защото транспортирането на нефт по него би струвало 2,5 пъти по-скъпо от превозването му с танкери до Турция и строителство на аналогичен тръбопровод през турската територия.

Две трети от доставките на руски нефт за Балканите минава през Босфора и Дарданелите и зависи от турската политика в Проливите. През 1994 - 1998 г. Русия претърпя загуби от $800 млн., защото Турция затвори Босфора за пренос на нефт заради протестите на еколози, които се опасяваха за екоравновесието в протока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА