Last news in Fakti

9 Ноември, 2004 00:00 481 0

Строителството в Слънчев бряг може да спре

  • пясъци-
  • предлагат-
  • златни-
  • територията-
  • които-
  • комплекси-
  • ковачев-
  • златни пясъци
Заради изразходването на капацитета на наличната инфраструктура в курорта Слънчев бряг може да се стигне до ограничаване на новото строителство там, заяви във Варна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. Особено тежко е състоянието на съществуващите електрически и ВиК мрежи и пречиствателните станции, които не могат да поемат товара от постоянно увеличаващите се легла. До месец ще стане ясно кои туристически комплекси по Черноморието ще са с ограничителен режим на застрояване тази година, съобщи още Ковачев. Забавяне на изграждането на нови хотели ще има и в Св.Св.Константин и Елена. Планът за устройството на територията на курорта е все още в процес на доработване. Той ще бъде готов до година и половина, като забавянето идва от екоминистерството. Без проблеми в това отношение са новите инвеститори в Златни пясъци, тъй като за района има действащ застроителен план.

В момента се прави заснемане на българската плажна ивица, съобщи още Ковачев по време на представянето на проекта на закона за Черноморското крайбрежие. Данните ще попълнят електронния регистър за територията. Построените обекти в пясъчна зона, която е изключително държавна собственост, ще бъдат съборени.

Според новия закон разрешенията за строеж на сгради от категории 1,2 и 3 в зони А и Б ще се дават от областния управител. Това на практика означава, че документите за изграждане на различни обекти - от бунгала до 4-етажни сгради, на разстояние до 150-200 метра от морето ще се разписват от шефовете на областните администрации вместо от общините.

Пазарът

В пет комплекса с обща жилищна площ над 43 хил. кв. м на територията на Златни пясъци започна предлагането на апартаменти, съобщиха от агенцията за недвижими имоти Киров. Инвеститор на три от тях е дружеството Златни Пясъци АД. Цените, на които се предлагат жилищата, тръгват от 790 EUR/кв.м и стигат до 1400 EUR/кв.м за напълно завършени и луксозно обзаведени апартаменти. Ваканционните комплекси в районите на комплексите Ривиера и Чайка се предлагат на цени от 800 EUR/кв.м до 1200 EUR/кв.м в зависимост от изложението и морската панорама. Като квадратура апартаментите, които в момента се предлагат в курортните комплекси, варират от 48 кв.м до над 280 кв.м. Досегашният забавен темп на предлагане на поземлени имоти в северната част на Черноморието вече е преодолян. Броят на приключените сделки за парцели на север от Бяла продължава да расте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА