Last news in Fakti

25 Ноември, 2004 00:00 801 0

Земя за чужденци? О, те вече я взеха

  • чужденци-
  • които-
  • защото-
  • конституцията-
  • закон-
  • месеци-
  • обстоятелството-
  • конституционната-
  • българия-
  • няколко-
  • забрана-
  • купуват-
  • търговския-
  • всички-
  • конституционната забрана-
  • чужденци масово купуват-
  • чуждестранни юридически лица
Странен патриотичен цирк разиграва месеци наред родната политическа класа по темата за отпадане на конституционната забрана за закупуване на българска земя от чужденци.И не само защото се вадят някакви абсурдни родолюбиви тези, не и единствено защото се провокират сценарии как съседите щели да изкупят българските земи. Не и поради факта, че всички са наясно - рано или късно забраната задължително ще падне. По-странното и

абсурдно е обстоятелството, че целият този дебат

се води на фона на едно откровено заобикаляне и дори нарушаване на закона.

Защото от месеци насам конституционната забрана чужденци и чуждестранни юридически лица да не могат да придобиват право на собственост върху земя е една "мъртва разпоредба". Най-скандалното е, че това не само се признава, но и се обяснява от депутати, политици и дори от самата зам.-председателка на Народното събрание и шеф на временната комисия за промени в конституцията Камелия Касабова.

Само преди две седмици, в отговор на въпрос, защо след като депутатите от комисията се обединиха около мнението, че текстът в конституцията не действа, тя отговори: "Това е парадоксът. Цялата ни действителност в момента показва, че чужденци масово купуват земя, използвайки механизмите на Търговския закон". Пред журналисти Касабова иронично отбеляза, че: "Това е чудесна тема, в която всички ние - политиците, можем да се покажем патриоти или по-скоро да показваме кой е по-голям патриот".

Вече не е дори и публична тайна, че

през последните месеци чужденци масово купуват земи,

апартаменти и къщи с правото върху земята из цялата страна. Включително и в зони, които са на специален режим - крайбрежната ивица, паметници на културата и т.н. Това се прави по няколко начина. Най-чистият и разпространеният е, когато чужденец направи едно ООД (дружество с ограничена отговорност по Търговския закон). След регистрацията тази фирма автоматично се превръща в българско юридическо лице. А конституцията забранява закупуването на земи само от чужденци и чуждестранни юридически лица.

Съществуват и по-рядко разпространени варианти - чрез "сламени хора" - българи, или пък чрез адвокати срещу определена комисиона. При тези модели обаче идеята е да се купува сега, когато се предполага, че ще е по-евтино от след няколко години и да се чака времето, когато чужденците ще си получат документите за собственост.

Всъщност обстоятелството, че чужденци от месеци наред купуват безпрепятствено земя в България обаче

е скандално поне по няколко причини

Първото е, че при тази фактическа обстановка депутатите спорят дали да свалят забраната за закупуване на земя от чужденци само за гражданите на Европейския съюз или да разрешат това както за хората от ЕС, така и за гражданите на страни, с които България има взаимни споразумения. Този "спор" е смешен. Най-малкото защото номерът с регистрирането на ООД и купуването от негово име на земи се прави от всякакви чужденци - не само от ЕС или от държави, с които имаме споразумения.

На следващо място идва обстоятелството, че изведнъж се оказа как в основния закон има "мъртви текстове" и това се признава от депутати, които са се клели в тази конституция. И вместо тези народни представители да направят така, че заобикалянето на закона да бъде прекратено, те разиграват някакъв спектакъл.

Странно е и обстоятелството, че и правителството, и президентът, и прокуратурата, а и съдът - всички те си мълчат. Защото те са институциите, които могат да искат тълкуване на разпоредбата в конституцията и отмяна на текстовете от Търговския закон, които й противоречат. Да направят така, че конституционният текст да е "жив" и да няма вратички в законите. Повече от естествено е

прокуратурата да провери кой и как купува земя

в България; колко от тези хора са чужденци с фирми; дали има нарушения; има ли продажби на терени на такива лица от страна дори на правителството и т.н.

Може би до решаването на въпроса, кога и как ще падне конституционната забрана, трябва да бъде променен законът или да се наложи някакъв мораториум.

Иначе, ако всичко продължава по сегашния начин, може да се окаже, че промяната в основния закон си е била нахалост, а пък земята вече е разпродадена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА