Last news in Fakti

29 Ноември, 2004 00:00 763 0

Продажбата на земя на чужденци е предателство

  • чужденци-
  • земята-
  • българия-
  • продажбата-
  • време-
  • става
Още през януари бе съобщено, че е решено граждани и юридически лица от страни на Европейския съюз да купуват българска земя, след като от конституцията отпадне общата забрана за това. Това било договорено в преговорния процес с ЕС.Става дума за придобиване на собственост върху селскостопанска земя и за правото на придобиване на собственост върху земя за "второ местожителство" или "второ жилище". Тези промени трябва да бъдат гласувани догодина.

От повечето съобщения по темата излиза, че решението е взето "за доброто на България". В становищата на политици и на отговорни държавници доминира доволство, че това ще бъде успешен бизнес.

В същото време членовете на нашата парламентарна делегация, която тази пролет гостува в Унгария, бяха настоятелно посъветвани от домакините: "Не правете нашата грешка да продавате земята си на чужденци!". А какво стана в Естония, след като си продадоха земята на скандинавци и останаха без основен държавен стълб?Европейският съюз поставя въпроса за продажбата на национална територия ¬ земя (земеделска и селищна), условно ¬ отделната държава да създава сама разрешителен режим за продажбата на земята на чужденци. Така че това по естеството си е проблем на всяка държава-членка на съюза. Като се има предвид, че ЕС може ефективно да осъществява междудържавната интеграция, без да изисква от своите членки да продават земята си на чужденци, няма основания това да прави и България. Още повече, че нейните геополитически, урбанистични и географски условия не го налагат.

Но 2005 г., когато ще се приемат промените в конституцията, наближава, идва време за гласуване и все по-често се чуват думи на народни представители, че ще подкрепят такова изменение.

Проблемът нараства, защото става дума и за селищно регулирани територии. В момента в София на 1 млн. кв. м се строят 10 000 апартамента, а има пазар за около 5000. Жилища търсят около 15-20 000 души. С други думи въпреки сериозния ръст на жилищното строителство търсенето все още е изпреварващо. Причината за това не е само в ръста на ипотечното кредитиране, но и в свободните средства на фирми и граждани, между които все повече нараства делът на чужденците. У нас още не са одобрени конституционните изменения за продажба на земя на чужденци, а в английския парламент вече се приеха осезаемо насърчителни разпоредби за закупуване на жилища в България.

При положение, че всичко това става във време, когато облакът на демографската катастрофа над България се сгъстява и до няколко десетилетия основният етнос ¬ българският, ще стане малцинство, продажбата на земя е чиста проба национално предателство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА