Last news in Fakti

7 Декември, 2004 00:00 871 0

Инвеститори щурмуват пазара на имоти у нас

  • имоти-
  • българия-
  • недвижими-
  • компания-
  • трябва-
  • къщата-
  • купувачи-
  • street-
  • фирма-
  • journal-
  • много-
  • всички-
  • купува-
  • български-
  • стара-
  • майлс-
  • време-
  • пазара-
  • юрист-
  • инвеститорите-
  • артур-
  • други-
  • предвид-
  • планина-
  • слънчев-
  • ремонта-
  • пропъртис-
  • снимки-
  • чужденците-
  • т
България има всичко, което е необходимо за един курорт: хубави плажове, добри ски-писти, интересна кухня и пейзажи, които напомнят за Тоскана и Умбрия в Италия. Неотдавна към всичко това се добави още един неизбежен атрибут на курортните места - треската на пазара на недвижими имоти. Така започва посветен на България материал в най-авторитетния американски финансов ежедневник The Wall Street Journal.

В сравнение със страните в Западна Европа и по-големите градове в Русия цените тук са ниски, въпреки че в последно време започнаха да се повишават, се казва в обзора на пазара на имоти. Инвеститорите разбират, че след присъединяването към ЕС през 2007 г. в България ще има същия бум на пазара на недвижими имоти, каквито преживяха източноевропейските държави, влезли в Евросъюза на 1 май.

Достатъчно е да се излезе на улицата на който и да е черноморски град, за да се усети треската на българския пазар на имоти. Във Варна плакати и рекламни банери по улиците уверяват бъдещите купувачи, че плащат само за земята, а получават къщата като подарък. Името на една компания за покупко-продажби на недвижими имоти Агент 2007 направо намеква за предстоящото влизане на България в ЕС. За по-голяма достоверност емблемата на ЕС е изрисувана вместо едната нула.

Инвеститорите, вложили ресурси в български имоти, са доволни: цените се повишават с бързи темпове. През януари миналата година Антъни Майлс, професионален фотограф от Англия, купи във Варна за 48 000 EUR /62 190 USD/ елитно жилище в етап на строителство, разположено недалеч от плажа и градския парк. Само месец след покупката получава e-mail от компанията за недвижими имоти, през която е минала сделката. Тя се интересува дали не иска да продаде жилището, обещавайки за него 58 000 EUR /77 430 USD/. Отначало обмислях да си купя някакъв имот в Хърватия, но там цените скочиха толкова много, че това се оказа невъзможно, допълва Майлс.

Независимо от притока на финансови ресурси към пазара той, както и преди, е малък по своите размери, разказва Wall Street Journal. Интересът към къщи, вили и квартири в България от Великобритания, където традиционно имотите се разглеждат като обект на инвестиция, е впечатляващ.

Ситуацията на българския пазар за нас сега е по-важна откъдето и да е по света

казва Амар Соди от британската компания за имоти Avatar International. Пазарът, който по-рано беше интересен най-вече за пенсионерите от средната класа от Западна Европа, търсещи да си купят къща за лятна почивка, сега

привлича професионални инвеститори и предприемачи

Получаваме поръчки от млади финансисти, работещи за Lehman Brothers и Deutsche Bank. Всички те са инвеститори в прекия смисъл на думата, обяснява Соди.

Един от клиентите - Гари Фишер,

44-годишен бизнесконсултант от Лондон си купува в България три къщи и планира да придобие в най-скоро време още две

За къщите в Банско плаща по 100 000 EUR /133 440 USD/ и тъй като наблизо скоро ще се появи голфигрище, се надява, че ще ги отдава под наем целогодишно.

Отначало Фишер се насочва към покупка на недвижимо имущество в новоприетите в ЕС Словения, Словакия и Чехия. Оказва се, че пазарът там действително е бил атрактивен, само че за него малко е закъснял. Оценявайки инвестиционната привлекателност на България, Фишер решава да купи имоти не в известни курорти като Слънчев бряг, а в древния град Созопол, разположен близо до Бургас.

Всички купувачи са единодушни, че треската за български имоти е свързана с присъединяването й към ЕС. Купувайки жилище в България, се надяваме, че през следващите 5-6 г. цената му ще се покачи, посочва Ричард Шарп, 47-годишен частен инвеститор, и допълва, че самият Евросъюз инвестира в България милиарди.

Много важно е обаче да не се поддаваш на изкушението да се купи каквото и да е жилище за всяка цена, препоръчва The Wall Street Journal. Материал в сайта на фирма Colliers International предупреждава, че българските имоти на Черно море са по-евтини не само от испанските и гръцките, но и от хърватските и черногорските. Инвеститорите трябва да имат предвид, че едва ли българското крайбрежие ще заприлича на испанското Коста дел Сол. България се възприема като курортна дестинация за средната класа, затова инвеститорите не трябва да разчитат на много висока печалба от вложенията в недвижими имоти, се казва в материала.

В най-известните български курорти като Златни пясъци и Слънчев бряг за ново строителство вече почти няма място. В края на сезона Слънчев бряг прилича на циментова джунгла, а недалеч от Несебър в разгара на сезона не можеш да се разминеш в тълпата от пешеходци и продавачи на сувенири. Желаещите да изкарат отпуска си в тишина и спокойствие трябва да идат някъде по-далеч.

Българската компания Стара планина пропъртис, която се оглавява от двама британци, реставрира голяма сграда във Велико Търново. Домът е разположен само на 5 минути от престижен централен квартал. И въпреки че вътре кипи ремонтна работа, от прозореца се открива удивителна картина - река Янтра и полуразрушената крепост Царевец. "Всичко, което виждате тук, е под защитата на ЮНЕСКО", обяснява Стивън Ламберт, директор и един от основателите на Стара планина пропъртис. По оценка на фирмата триетажната къща след ремонта ще струва около 100 000 EUR, или 133 440 USD. В Арбанаси пък за 480 000 EUR /640 530 USD/ се продава къща, построена преди 300 г. Сградата е съхранила много от особеностите на българската национална архитектура - дъбови врата и дебели стени.

Трикове за чужденци

Чужденците трябва да са внимателни, предупреждава своите читатели по цял свят The Wall Street Journal. Впрочем именно това качество често им липсва особено ако някой конкурент се опита да отнеме дома, който харесват, под носа им. Ако искате да купите къща в България, трябва да запомните няколко правила, препоръчва The Wall Street Journal.

Недвижимите имоти в България може да имат сложна структура на собственост особено ако са предавани по наследство. Човекът, живеещ в къщата, може да е само един от собствениците, а други родственици също да имат претенции към нея. Вашият брокер или юрист внимателно трябва да провери документите, иначе може да станете собственици само на една част от дома. Докато юристът е зает с оценката на дома, нека не забравя да провери дали всички сметки са платени. В България неплатените сметки не се търсят от длъжника, а като правило от собственика на имота, обяснява вестникът. Това означава, че можете да бъдете принудени да заплатите разходите на бившия стопанин на вашия нов дом. Не мислите, че земята около дома, рамкирана с ограда, автоматично става ваша собственост.

Къщите в селата понякога са толкова евтини, че западноевропейците нерядко

купуват съвсем импулсивно

Влюбих се в това място от пръв поглед, разказва Майлс за селска къща, купена от него само за 2000 GBP /3870 USD/. Много му харесва лозето, но сега има проблеми, защото на първия етаж са отглеждани кози и овце. С ремонта къщата му излиза 20 000-25 000 EUR /26 680-33 360 USD/, оплаква се Майлс. Подобни проблеми има лондончанката Дарин Бест. Тя купува вила за 9200 GBP /17 800 USD/, която предвид ремонта вече й струва 16 000 GBP /30 970 USD/. Легендарната система на двоен стандарт тук е невероятно популярна, отбелязва Бест, имайки предвид, че от чужденците се искат почти 2 пъти повече пари за ремонтни работи в сравнение с местните.

Както и други държави в Източна Европа, и в България се иска чужденците, купуващи земя, първо да регистрират компания. Оформянето на всички документи отнема месец и за това време собствениците на къщата може да получат по-атрактивни оферти. Вече има случаи, когато след договаряне на сделка продавачът решава да продаде къщата на друг. Рискът това да се случи може да се минимализира, ако с продавача се сключи предварителен договор, съгласно който в случай на провал на сделката по негова вина той е длъжен да заплати неустойка. Още по-добре е да регистрирате фирма в България, преди да започнете да търсите имот за покупка.

Някои купувачи в бързината забравят за елементарни неща: не бива да се купува къща, която сте видели само на снимки в Интернет. Има наивни хора, заявява Хилари Артур, британският консул в София. От качените снимки на сайтовете никога не се вижда, че в съседство с къщата има АЕЦ или сметище. Случва се в сайтовете да има снимки на елитни жилища, предлагани на занижени цени, а после на примамените купувачи се показват второкачествени жилища.

Не купувайте без помощта на професионалисти

Най-важното е да ви представят брокер от фирма за недвижими имоти, юрист, преводач и нотариус. Някои купувачи /като Бест/ финализират сделката по покупката сами. Но Бест има предимството, че е работил в Лондон в жилищния сектор, а негов приятел, живеещ в българско село, го свързва с юрист. За това Бест плаща 75 EUR или 100 USD на юриста, 0.5-процентен нотариален сбор и 1-процентен гербов сбор.

Други клиенти не могат да се похвалят с такъв успех. Артур разказва какво може да се случи по време на "треска за злато". Съпружеска двойка купува стара къща, за което получава помощта на човек, оказал се местен юрист. След това им предлага услугите на добра строителна компания за нейното ремонтиране. Но когато клиентите се обръщат към друга фирма, предлагаща по-ниска цена, започват неприятности. Мъжът попада в подозрителна катастрофа с мотоциклет, а жената е нападната на улицата.

Колкото е по-добра репутацията на агенцията за недвижими имоти, толкова са по-скъпи предлаганите от тях услуги, споделя наблюденията си Артур. Българските брокери на имоти нерядко представляват интересите и на продавача, и на купувача, затова са заинтересувани да има сделка на всяка цена, без значение дали тя е изгодна за двете страни.

Според Ламберт, чиято компания Стара планина пропъртис представлява само интересите на купувачите, за пълния спектър на услугата - от регистрация на фирма до помощ в избора на курс по български език, се взема висока комисона. При покупка на стойност 50 000 GBP /96 770 USD/ тя е 7%, при което 4% са за агенцията, а 3% за юристите. Ако сумата надвишава 200 000 GBP /387 080 USD/, комисионата е по-ниска - само 3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА