Last news in Fakti

13 Януари, 2005 00:00 655 0

Обезщетенията в Студентски град са сравними с елитните квартали

  • терени-
  • застрояване-
  • софия-
  • имоти-
  • малкото
Реституцията на земята в Студентския град обхвана малкото незастроени терени, в т.ч. междублокови пространства, зелени площи, някои спортни и детски площадки, които не са предвидени в общия градоустройствен план на района. За да се избегне хаотичното застрояване на терени, общината ограничи допускането на устройствени процедури, в това число и частично изменение на плана за регулация и застрояване. Това е основна причина за малкото на брой нови строежи в района, които не задоволяват повишеното потребителско търсене. На фона на общото поскъпване на недвижимите имоти за предходната година в София от около 30-40% за Студентския град поскъпването е значително по-голямо. Предлагат се основно двустайни апартаменти в новостроящи се жилищни сгради на цени около 650 EUR/кв. м и тристайни апартаменти на цени от 550-600 EUR/кв. м. Най-търсени са гарсониерите - появяват се на пазара инцидентно и се закупуват от клиенти на агенциите за недвижими имоти без реклама. Парцели за строителство се обявяват рядко и обикновено се предлагат директно на строителните фирми срещу обезщетение на собствениците. Обезщетенията се движат между 25-30% от разгънатата застроена площ. Този процент е сравним с обезщетенията в елитните южни райони на София. Малкото обявени в агенциите за продажба терени обикновено са без подробен устройствен план и без яснота за възможността за застрояване. Покупката на такъв терен представлява риск за инвеститора без подробно проучване на устройствения статут и възможността за допускане на устройствена процедура преди покупката на терена. Препоръчваме на собствениците на такива терени преди формиране на цената и обявяването им на пазара да се обърнат към агенция за недвижими имоти, която е компетентна да проучи възможностите за застрояване на терена, инфраструктурата, комуникационния достъп, като обоснове цената за продажба, което ще доведе до по-бързата реализация. Районът е със значителна динамика на населението, което предполага повишено търсене както за наемане, така и за закупуване на недвижима собственост. На територията му са разположени няколко университета и две от най-добрите спортни бази в страната.

Със своето младежко население - предимно студентско, с обособеното си местоположение - в един от най-хубавите райони на София, Студентският град се явява университетският център на столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА