Last news in Fakti

26 Януари, 2005 00:00 500 0

Русия ускорява "Бургас- Александруполис"

  • проекта-
  • година-
  • бургас
Започват преговорите между български, руски и гръцки експерти за бъдещето на петролопровода "Бургас-Александуполис", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустрайството. Срещата е по покана на руския енергиен министър Виктор Христенко, предаде ИТАР-ТАСС. Целта й е да се подготви подписването на политическото споразумение по проекта за петролопровод. Очаква се Русия да определи дата за подписване на тристранния меморандум, коментираха от строителното министерство. Едва след това ще се учреди международна проектна компания, която ще поеме проектирането и строежа на трасето и съоръженията. В нея ще влизат дружества, които могат да осигурят средства за проекта и строежа, обясниха от ведомството на министър Церовски. Но не уточниха какво ще е бъдещето на учредената вече компания "Трансболкан ойл пайплайн", която трябваше да строи българската част от трасето. Подписването на меморандума между Гърция, България и Русия беше насрочено за края на декември миналата година, но се отложи по молба на руската страна. Дни преди новата година се подписа проекта за строеж на нефтеното трасе "Бургас-Вльора", припомниха от строителното министерство.

Плановете за изграждането на петролопровода са от септември 1994 година, но десет години се преговаряше по проекта. Руската страна беше изгубила интерес към него, а от нея зависят доставките на петрол. Предвижда се нефтът, който ще идва от Новоросийск, да се транспортира с танкери до Бургас, а след това - чрез планирания петролопровод да достигне Александруполис на Егейско море. Общата стойност на проекта по предварителни данни е около 700 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА