27 Януари, 2005 00:00 697 0

НДСВ ограничава земята за чужденци

  • четене-
  • обяви-
  • продажба-
  • промени-
  • фирми-
  • извън-
  • чужденци
НДСВ е съгласно да се въведат ясни ограничения при продажбата на земя на чужденци и фирми от държави извън ЕС. Те ще могат да купуват земя от 2014 г. нататък и то ако е налице международен договор, ратифициран с гласовете на поне 160 депутати. С промени в Закона за собствеността на гражданите ще се въведат забрани за продажба на земи в гранични райони, в резервати или ако върху тях са построени паметници на културата. Намеренията бяха огласени от зам.шефката на НС Камелия Касабова. Тя оглавява конституционната комисия. Ограниченията бяха поискани от БСП, БЗНС, ДСБ.

Сега изобщо е забранено на чужденци и чужди фирми да купуват земя. Вчера парламентът прие на първо четене промени, които отменят забраната и позволяват земя да се продава на граждани и фирми от ЕС, както и по силата на международен договор . Ветото трябва да отпадне от 2007 г., ако тогава влезем в евросъюза. Промените се правят заради членството ни в ЕС. Проектът бе одобрен по принцип, "за" гласуваха 211 депутати от всички групи, само независимите Стела Банкова и Иван Козовски бяха "против". За да се приемат конституционните промени трябват минимум 180 гласа. Те се гласуват на 3 четения в различни дни. Влизат в сила от деня на обнародването в "Държавен вестник".

При второто четене се обсъжда и гласува текст по текст. НДСВ е склонно да направи корекциите за земята между първо и второ четене.

Проблемът е в международните договори. БСП обяви, че е против продажбата на земя на чужденци извън ЕС. Над 70% от българите не приемат безогледната продажба на земя, обяви Любен Корнезов. Опасността е във вече сключените над 50 договора за взаимно насърчаване на инвестициите с държави извън ЕС - те ще позволят моментална продажба на земя от 2007 г. нататък въпреки договорения 7-годишен гратисен период с ЕС, предупреди Корнезов. Янаки Стоилов цитира закана на някогашния турски премиер Тургут Йозал, че рано или късно отново ще завземат България, но този път ще я изкупят. Турция отдавна обяви, че няма претенции и към една педя българска земя, ние сме комшии и сме в един блок, отговори Ахмед Юсеин от ДПС. Лютви Местан пък прикани да не се робува на идеологеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА