Last news in Fakti

18 Февруари, 2005 00:00 750 0

Най-скъпа ще е категоризацията на алпийските ски писти

  • пистите-
  • писта-
  • наредбата-
  • трябва-
  • зелената-
  • категоризиране-
  • ски пистите
Таксата за категоризация на ски писта за алпийски дисциплини и сноуборд с дължина до 3 км ще е 600 лв./км, за тези до 5 км - 500 лв./км, а за над 5 км - 400 лв./км. Категоризацията на ски пистите ще става в зависимост от трудността, обезопасеността, информационната обезпеченост и предоставяните туристически услуги. Това предвижда Наредбата за категоризиране на ски пистите, приета на редовното заседание на правителството вчера. Категоризирането ще започне след влизането на наредбата в сила с обнародването й в Държавен вестник, като тази дейност ще е безсрочна.

Пистите ще бъдат диференцирани и по цветове. Пистата за начинаещи скиори ще бъде "зелена", "син" е цветът за лека писта, а "червен" - за средна или трудна за каране.

Изискванията, записани в наредбата за "зелената" писта за алпийски ски и сноуборд, са тя да има наклон между 5% и 15%, а широчината й да бъде от 15 до 40 метра. Наклонът при "синята" е до 25 градуса, при "червената" - до 40 градуса. И при трите вида писти трябва да има осигурен за скиорите планински спасителен екип и медицинска помощ. Минималната осветеност на "зелената" писта трябва да е 30 лукса, а на другите два вида - между 60 и 70 лукса. Детски ски градини ще могат да се организират в "зелената" алпийска писта. Те ще се разполагат в терени с много лек наклон, ограден с мрежа и снабдени с подходящ влек. Ако към датата на влизане в сила на наредбата има подписани договори за предоставяне на концесия, ски пистите ще получават категория "зелена" по право, без да е необходимо подаване на заявление. За да се вземе по-висок клас, ще трябва да се спазват по-строги критерии.

Заявленията за категоризиране ще се подават в Агенцията по туризъм за разглеждане от министъра на икономиката. Те ще се оценяват от експертна комисия по категоризиране на туристическите обекти. За това ще се заплаща такса, определена в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за туризма. В комисията ще участват с равен брой гласове представители на министерствата на икономиката, регионалното развитие и благоустройството, земеделието и горите, околната среда и водите, на младежта и спорта и Агенцията по туризъм, от една страна, и такива от национално представените туристически сдружения и други юридически лица с нестопанска цел, имащи отношение към развитието на плажовете и ски пистите. За национално сдружение ще се признава юридическо лице с нестопанска цел, което обединява фирмите, извършващи туристическа дейност в най-малко 33% от категоризираните обекти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА