Last news in Fakti

8 Март, 2005 00:00 449 0

По две къщи обират на час

  • полицията-
  • ангелов-
  • трябва-
  • заяви-
  • власт-
  • престъпления-
  • кражбите
Бандити обират по две жилища на всеки час в България. Повечето от кражбите стават, докато собствениците на апартаменти и къщи са вътре. Тези обири застрашават живота на хората. Това съобщи шефът на Центъра за изследване на националната сигурност Аню Ангелов. Според данните на всеки 24 часа има по 48 кражби. Така в рамките на година апаши обират над 17 520 жилища. Щетите от кражбите надхвърлят няколко милиона лева. За да се намалят битовите престъпления, е нужно да се увеличат патрулите на МВР, обясни Ангелов. Той поиска да се създаде доброволна гражданска гвардия, която да е на разположение на изпълнителната власт и да помага при кризи и безредици на полицията. В борбата с бандитите трябва да участват и съдебната и изпълнителната власт, коментираха от МВР.

МВР е постигнало безспорни успехи в борбата с организираната престъпност и тежките престъпления са намалели, допълни Аню Ангелов. Той обаче заяви, че конституцията е несъвършена, а съдебната власт - мудна, и това пречи за разкриването на битовите престъпления. Ангелов отчете още, че недоверието на населението в полицията е намаляло особено по отношение разкриваемостта на кражбите и нападенията.

Дейността на полицията трябва да се преориентира повече към гражданите, които се страхуват от престъпленията, заяви полк. Валентин Тодоров, декан на факултет "Полиция" към Академията на МВР.

Полицията често има бездушие по отношение на битовата престъпност, заяви ген. Васил Василев, който е съветник в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Според него районният инспектор не се уважава. Той работи при ужасни условия и няма авторитет, каза ген. Василев. И допълни, че "обществото чака само на него". Освен това кварталният полицай трябва да се отчита два, три пъти на шест месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА