Last news in Fakti

13 Април, 2005 00:00 670 0

Стари къщи се превръщат в семейни хотели в Еленския Балкан

  • хотелчета-
  • стари-
  • години-
  • туризъм-
  • стари къщи
Предприемачи от великотърновска област залагат апартаменти и коли и теглят банкови кредити за развитие на планински туризъм и хотелиерство. Сред тях има бивши учители, лекари, инженери и дри университетски преподаватели. Някои от хората добровлно са напуснали предишните си работни места, а други са били принудени да прибегнат към банковия заем поради финасови проблеми.През последните 2-3 години планинският туризъм се е превърнал в доста успешен и печеливш бизнес за собствениците на запазени стари къщи, превърнати в хотели в селата от община Елена. Част от новите хотелиери са използавали собствените си наследствени къщи, а други се е наложило да прибягнат към покупка. Първоначално старите и полуразрушени къщи в еленско се продаваха по 1000-1500 лв. С разрастването на планинския туризъм обаче ценитне на имотите в този район рязко скочиха и сега запазена стара тухлена къща вече се харчи за по 35-40 хил. лв. Продават се и запазени кирпичени къщи за по десетина хиляди, но тяхното търсене е твърде слабо.

След купуването на къщата предстои нейното основно ремонтиране за да придобие тя привлекателен за туристите вид. За това са необходими от 2-3 до 10-15 хил.лв. без в тази сума да са включени вътрешното обзавеждане, мебелировката и екстрите, твърдят собственици на подбни селски хотелчета.

Повечето от планинските хотелчета съчетават в себе си старинните трпадиции и модерните туристически удобства. Стаите са постлани с ръчно тъкани черги и снабдени със старинни мебели - дървени нарове, трикраки масички и столчета, огнище, ракли и скринове. Менюто включва предимно селски специалитети или такива от дивечово месо, за чиято доставка се грижи самият стопанин на къщата. За да впечатлят гостите си и за да ги накарат да дойдат и през следващите години, собствениците на селските хотелчета прибягват до различни атракции - зимни разходки и преходи в планината, лов, риболов, бране на билки и гъби. През миналата година, за да впечатли своите гости от Лондон един от местните хотелиери им предложи доене и ръчно стрижене на овце. И ако за родните туристи подобни дейности не предизвикват особено умиление, то чужденците, особено от по-големите градове, остават в истински възторг от това.

Според информация от туристическите справочници в момента само в селата в община Елена има повече от 20 стари къщи, предлагащи хотелиерски услуги, като тенденцията е те да се увеличават. От лятото на 2004 г се наблюдава и едно засилено търсене на стари къщи и от бизнесмени от цялата страна, които също искат да се занимават с туристически бизнес. Според хора от туристическите среди Еленският балкан все още е една неоткрита и неразработена територия, която ако се използва пълноценно може да осигури за дълги години поминъка на по-голямата част от живеещите в този район.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА