Last news in Fakti

21 Април, 2005 00:00 1 136 0

Конусовидна къща спестява енергия

  • изложението-
  • могат-
  • стъкла-
  • тръбите-
  • тръби-
  • малко
Пролетта е сезонът на ремонтите. Удобен повод, за да посетите 24-ото международното изложение "Архитектура, строителство и обзавеждане - пролет 2005", което се провежда в зала "Фестивална". Панаирът дава възможност на производителите и вносителите да представят новата си продукция и да получат поръчки от крупни клиенти, а на майсторите любители да се запознаят с новите тенденции в строителството.

Щандовете на повече от 500 фирми от България и чужбина са разположени на 8000 кв. метра площ. Хит на тазгодишния панаир са екологичните и енергоспестяващите технологии.

Една от новостите е конусовидна екологична къща на фирма "Мар Макс". В конструкцията е изпозван малко бетон, и то само за основата, останатите три нива са от гредоред. Формата й е съобразена с фен шуй, науката за позициониране и подредба на къщата според положителните влияния на биоенергиите. За отоплението на конусовидния дом е необходима с около 40% по-малко енергия. Дизайнът и големината на подобна къща зависи от желанието на клиента и особеностите на терена. Строежът на сградата до ключ продължава 4 месеца.

Квадратен метър излиза средно 370 евро.

Друга новост са енергоспестяващите слънчеви системи. Фирма "Ковекс" демонстрира вакуумно-тръбни инсталации за целогодишно ползване. Предимството пред старите слънчеви колектори е, че дори и в мрачен ден батериите продължават да генерират енергия. Съоръжението представлява наредени една до друга стъклени тръби с дълбок вакуум, свързани или с бойлер или с отоплителната система на къщата. За загряването на 160-литров бойлер два пъти през лятото и един път дневно през зимата са необходими 8 тръби. Цялата система заедно с бойлера струва 2075 лева без монтажа. Тръбите са устойчиви на удар и ще останат здрави дори и при градушка с големина 3,5 сантиметра.

Желаещите да се отопляват по традиционните начини ще намерят на изложението разнообразие от отоплителни котли, работещи с газ, нафта, електроенергия, дори и с биомаса.

За първи път в България се произвеждат гъвкави 5-слойни тръби с алуминиева вложка, представени на щанда на "Юнитпайп". Тръбите могат да се ползват при водни, газови и химични инсталации. Фирмата гарантира 50 години безпроблемна експлоатация. Произвеждат се 8 размера, като могат да се поръчат и различни цветове. Тръбите издържат налягане от 15 бара и температура от 95 градуса.

На изложението могат да се видят и

системи за пречистване на вода за питейни и битови нужди

Инсталациите биха могли да се ползват и за регулиране на съдържанието на минерални соли във водата. Цената на едно такова съоръжение варира от 120 до 4000 евро.

Първата българска фабрика за триплексови стъкла "BGG" показва на щанда си огънато, ламинирано стъкло. Продуктът представлява две или повече стъкла, слепени с поливинил и обработени с топлина и под налягане. Огънатите стъкла са устойчиви на удар, при счупване парченцата остават по местата си и това намалява риска от нараняване. Клиентите могат да поръчат различни разцветки и ефекти, а преминаването на UV лъчите е значително намалено.

Доста фирми предлагат шумо и топло изолационни материали, облицовачни плочи и ефектни бои и замазки.

Голяма площ от изложението е отделена и на фирмите, които предлагат цялостно обзавеждане на дома.

Има голямо разнообразие от мека и корпусна мебел, текстил и санитарен фаянс

Цените са разнообразни и зависят от модела и качеството. Всеки клиент според джоба си може да подбере подходящия продукт.

Предлагането на дограма от дървен, алуминиев и PVC материал също е голямо. Например един прозорец от трикамерно PVC ще излезе на цена малко над 100 лева, а външна врата, имитация на дърво, може да се купи за 175 лева.

Клиентите, които решат да направят своя избор на изложението, ще могат да се възползват от намалението в цените, предлагано от почти всички производители. При покупка на място фирмите дават отстъпка от 5 до 20 процента. Изложението ще продължи до неделя, 24 април.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА