Last news in Fakti

18 Януари, 2010 00:00 634 0

Кризата удари и търсенето на луксозни жилища в София

  • имоти-
  • цените-
  • кризата-
  • добави-
  • апартаменти-
  • малко-
  • стоянов-
  • момента-
  • луксозни-
  • изгодна-
  • добави той
Търсенето на луксозни имоти в София в момента е слабо, но това не води до спад на цените, подобен на този в другите сегементи. Това каза за "Монитор" Никола Стоянов, управител на агенция "Лукс имоти". Дори хората с пари, главно по-големи бизнесмени, не искат да рискуват и да харчат големи суми за имоти. В същото време има купувачи, които дебнат на пазара да излезе изгодна оферта за хубав имот и са готови да го купят, стига цената да им е изгодна. Те търсят качествен имот за по-малко пари. За разлика от преди 2-3 години

няма интерес от страна на чужденци

към наши скъпи апартаменти и къщи, добави той.

Цените на луксозните имоти в момента са стабилни и в сравнение с недвижимостите от останалите сегменти кризата не им оказа голямо влияние, каза още брокерът. Само отделни продавачи, на които им трябват спешно пари и са принудени бързо да намерят купувач, си позволяват да свалят цените. Има сделки на имоти на цени над 200 000 евро, но не може да се каже, че има ръст на сделките. Те определено са доста по-малко, отколкото преди кризата. Броят им сега е с над 50 процента по-малко, поясни Стоянов.

Според шефа на "Лукс имоти"

кризата не доведе до бум в предлагането

на луксозни апартаменти и къщи, въпреки че купувачи очакваха това да стане до края на миналата година и да успеят да сключат изгодна сделка. Собствениците на луксозни жилища предпочитат да ги дадат под наем и да ги продадат, когато пазарът отново тръгне нагоре и търсенето се засили, добави той.

Сделките с качествени апартаменти са много повече от тези с елитни къщи, поясни брокерът. Причината е, че еднофамилните имоти са доста по-скъпи, а болшинството потенциални инвеститори не са склонни сега да купуват имот, защото се опасяват от перспективите за развитие на икономиката, добави той.

Според експерти кризата

охлади мераците на българите да купуват имоти в чужбина

но за разлика от ирландците и англичаните у нас те не тръгват да продават. Епизодично има запитвания за покупка на имот в съседна Гърция и други страни от ЕС, но това е повече за проучване на пазара в очакване да паднат цените. От друга страна немалко българи имат неточна информация за конюнктурата в чужбина и получаваме запитвания дали може да се намерят жилища за 10-20 хил. евро в голям град, защото били чули, че кризата свалила цените на апартаментите в Западна Европа.

До края на годината луксозните имоти ще задържат цените си и няма да бъдат повлияни негативно от слабото търсене, прогнозира Никола Стоянов. Има оферти в елитните квартали за над 1 млн. евро, но продавачите им не ги пускат по сайтовете и държат посредниците да запазят конфиденциалност. Подобни оферти са абсурдни в момента и много трудно би се намерил купувач, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА