25 Април, 2005 00:00 641 0

Лошите кредити заплашват пазара на имоти

  • цените-
  • имоти-
  • банките-
  • които-
  • година-
  • могат-
  • около-
  • много-
  • софия-
  • обаче-
  • вилните-
  • адрес-
  • тихов-
  • януари-
  • жилища-
  • агенция-
  • твърди-
  • момент-
  • един момент-
  • тази година-
  • във вилните зони
Кредитната експанзия през последните 2-3 г. е сред основните причини за шоковия скок на цените на имотите в България. Това твърдят много брокери на недвижими имоти. По данни на Българската народна банка за периода от януари 2003 до февруари 2005 г. банките у нас са отпуснали ипотечни заеми в размер на 637.88 млн. лева. Отделно финансовите институции отпускат и валутни кредити, но от банковата статистика не става ясно каква част от тях е за жилища.

За сравнение през януари 2003 г. банките са дали заеми в размер на 4.13 млн. лв., през 2004 - 11.18 млн. лв, а през януари тази година - 29.05 млн. лв.

През февруари тази година банките са дали жилищни кредити на обща стойност 44.29 млн. лв. Някои брокери на имоти са на мнение, че това свръх кредитиране, което вдигна ненормално цените на жилищата, с още по-голяма сила ще ги срине. Управителят на агенция "Брик" Адриан Тихов обясни този феномен с все по-често появяващите се "лоши кредити". "Хората, които са теглили заем преди 2-3 г. при лихви над 20% (в момента са между 6.5 и 9%) и са си направил сметката, че могат да обслужват заема, вече виждат затруднения", твърди Тихов. И обяснява, че от тогава до днес цените на ток, телефон, горива, храна и т.н. са скочили, но реално заплатите почти не са мръднали. В един момент тези хора няма да могат да погасяват заема и ще се принудят или да продадат жилищата си на много ниска цена с минимална печалба, или банката ще им ги вземе, смята шефът на "Брик".

И наистина все по-често

банките пускат обяви за продажба на жилища

"Хората, които имат реална възможност да вземат жилищен кредит, вече са го направили. А банките от своя страна постоянно свалят летвата, за да могат да задоволят търсенето на кредити", отбелязва Тихов. Той се опасява, че може да се повтори сценарият от периода 1993-1999 г., когато продажните цени в центъра на София бяха средно 1000 долара на квадрат (сега евро) и всички предприемачи, се юрнаха да строят. В един момент обаче предлагането превиши няколко пъти търсенето, цените паднаха и строители масово фалираха. "Този и всички други пазари се движат спрямо доходите на населението. Сега ще има доста изгърмели. И този процес вече тръгна" добавя брокерът. Той твърди, че вече е откупил три ипотеки на хора, които не могат да отговорят на изискванията на банките.

Някои експерти се опасяват, че в един момент финансовите институции у нас ще се превърнат в агенции за продажба на недвижимо имущество и за да си освободят по-бързо парите, които са блокирали в него, ще свалят цените. А това ще се отрази шоково на целия пазар. Разбира се в бранша не липсват и оптимисти.

От агенция "Адрес" смятат, че

ще поевтинеят само панелни апартаменти

Според тяхно изследване в райони като "Люлин", "Младост" и "Надежда" цените ще паднат с около 10% още в средата на тази година.

"Повечето сделки са с жилища, които малко или много са надценени. Но има и имоти, които са на реални цени и те не само, че няма да поевтинеят, а дори ще поскъпнат след влизането на страната ни в ЕС. Става въпрос за земеделски земи, луксозни къщи във вилните зони около София и апартаментите в квартали като "Изток", "Лозенец", центъра и т.н. Няма логика цените на тези имоти да паднат, защото има огромно търсене, а няма предлагане", смята Пенка Димитрова от "Адрес".

Към такъв тип луксозни имоти в София, Варна и Бургас все по-голям интерес проявяват чужденци. Към големите парцели в предградията на тези градове се ориентират все повече световни и европейски търговски вериги (хранителни, текстилни, за бяла и черна техника). Чуждите инвеститори се ориентират и към изграждането на логистични центрове (складове, офиси, заведения за хранене на едно място). Появиха се вече и вилните комплекси от затворен тип, както и бизнес парковете (т.нар. "Мол центрове" - Mall center). По думите на управителя на "Бирк" от такива инвестиции се интересуват предимно гърци, турци, израелци и италианци. Англичаните и ирландците пък предпочитат да си купуват жилища в България, обясняват от "Адрес". И добавят, че от миналата година много активни са станали и руснаците. Те търсят лукса, без значение на каква цена.

По данни на агенцията за недвижими имоти в големите градове София, Варна и Бургас

40% от сделките във вилните зони се сключват с чужденци

Те са и основните купувачи на апартаменти във ваканционните селища - 90%. "Взимат ги, за да ги ползват един месец в годината, а през останалото време ги предоставят на агенция, която ги дава под наем. Таксата на посредника е приблизително около 2-3% от приходите", обяснява Пенка Димитрова. Тя твърди, че за райони като Банско и Слънчев бряг инвестицията се връща за около 10 години.

Напоследък големи хотели са започнали да разработват подобна схема. Преустройват стаите на апартаменти и ги продават. Ако собственикът се съгласи да го даде на хотела да го дава под наем, получава 6% годишна рента от цената на имота. Т.е. ако човек си купи апартамент за 100 000 евро, всяка година ще получава по 6 000 евро. Тази схема обаче още не е заработила. Брокерите смятат, че възвращаемостта при нея е по-малка от тази при ваканционните селища, но е по-сигурна. За сега обаче не е ясно дали ще има достатъчно търсене за тези имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА