Last news in Fakti

27 Април, 2005 00:00 4 756 3

Между 90 и 120 EUR/кв.м е цената за груб строеж

  • цената-
  • материали-
  • които-
  • цените-
  • продукт-
  • строителния-
  • крайната-
  • строителството-
  • последните-
  • строителя-
  • много-
  • печалба-
  • разходите-
  • инвеститора-
  • например-
  • крайната цена
От 1991 година цените в строителния бранш у нас са свободни и се договарят между възложител (инвеститор) и изпълнител. Те обаче следват определена логика и са в пряка зависимост от два основни фактора - цената на строителните материали и цената на труда. Освен това при формирането на цената на крайния строителен продукт съществена роля играят цените на горивата и електрическата енергия, както и процентът печалба, който всяка строителна фирма начислява. Към това можем да добавим и разходите по административното обслужване на фирмата. Много важно за определянето на цената е изискването на инвеститора за качество, вид материали и срок за завършване на строежа. Възможно е някои от тези изисквания пряко да изискват повишаване или поевтиняване на цената, смятат експерти. Много са и страничните условия, които дават отражение на цената, като например местоположение на строежа, предоставени комуникации, определена начална дата, фиксирани технологии или конструктивна система, предпочитани от инвеститора материали.

Втората част от факторите, които определят цената са т. нар. външни влияния, т.е. фактори, които са извън влиянието на инвеститора и изпълнителя. Това са например: данъчни вноски, мита, право на ползване на комуникации, общо икономически влияния като инфлация.

Според експерти в строителството има три начина за определяне на цена на краен продукт в строителството - глобална сума, сума на възстановяване на разходите и единични цени, които формират в крайна сметка крайната цена.

Всичко това показва, колко субективно и зависимо от различни фактори, е определянето на крайната цена на строителния продукт. Въпреки това обаче има известни граници, в които се движи тази цена и които се спазват при сключването на договори за извършване на строителни услуги в момента.

На базата на тези предварителни уговорки може да се каже, че крайната цена на строителния продукт - в мерни единици квадратен метър застроена площ у нас варира от 90 до 120 евро за груб строеж през последните десет месеца. Тази стойност е изчислена на база разходите на строителя в материали, труд, транспорт и непредвидени пера, както и съответната минимална печалба.

В отделни случаи се оферират и цени над 120 евро на квадрат, но при специфични условия за работа - например трудно достъпен терен за строителство или при завишена печалба за строителя. При предаване на обекта в завършен частично вид - с теракот и паркет по подовете, на фина шкапловка и латекс по стените и таваните, цената може да стигне 220-280 евро на квадрат.

По изключение се договарят и цени около 300 евро за този вид завършване на обекта. Те също трябва да са предизвикани от увеличени разходи или използването на много скъпи качествени материали от строителя.

Общата тенденция на строителния пазар през последните две години показва непрекъснато поскъпване, което продължава и сега. Причините са няколко, но най-важната е свързана с цените на основните строителни материали, които непрекъснато се увеличават или пък навлизат нови материали по принцип с по-високи цени.

Друга причина за поскъпването е увеличаване стойността на човешкия труд, влаган в строителството. Нещо повече, в последните няколко години открито се заговори за нарастваща липса на квалифицирана работна ръка, което от своя страна доведе до нова спирала в увеличаването на трудовите възнаграждения на заетите в бранша. И третата причина за поскъпването е постоянният ръст на цените на жилищата и сградите, използвани за търговски или офис цели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йордан Сечков

    2 0 Отговор
    Строеж на къщи, Бетон, Арматурa, Изкопи , Плочи, Изолация, Хидроизолации, Кофраж, Колони, Основи, Подпорни стени, Теракот, Ремонт на бани, Фаянс, Изграждане на басейни, Покриви, Къщи и жилищни сгради, Ремонт покриви, ВиК, Груб строеж, Гипсокартон, Зидарии, Мазилки, Вътрешни ремонти , Поставяне на капандури, Вътрешни реконструкции, Ламинат, Интериорни врати, Топлоизолационни системи, Хидроизолационни системи, Сухо строителство, Електричество, Ел. инстлации, Топлоизолация, Хидроизолация, Дограма, Латекс, Мазилки и др. Строителна фирма груб строеж. София.
    тел: 9274333, 0888801716
    9277049, 0887224717
    [email protected]
    WWW.SECHKOV.COM
  • 2 Йордан Сечков

    1 0 Отговор
    Годината е вече 2020 и цените са покачени. За груб строеж са между 150-200 евро на квадратен метър. За еднофамилни къщи. За най-точна оферта е необходима количествена сметка. [email protected]
    www.ремонтнаапартамент.com
    www.sechkov.com-груб строеж
  • 3 Йордан Сечков

    0 0 Отговор
    Годината е 2024 и цените за груб строеж са около 400 евро на кв.м.