Last news in Fakti

3 Май, 2005 00:00 528 0

Намалява възвращаемостта от инвестиции в имоти

  • инвеститорите-
  • доходността-
  • европа-
  • имоти
С пренасищането на пазара на недвижими имоти в Европа и намаляването на доходността от инвестициите на него, инвеститорите се преориентират към пазарите в Азия и Латинска Америка, където възвращаемостта е по-голяма, твърди "Уолстрийт джърнъл". Мексико, Чили и Китай са най-атрактивни за предприемачите и фондовете, инвестиращи в имоти.

В момента пазарът на Стария континент отчита силен бум, в резултат на което цените на активите рязко се покачват, а доходността спада, посочи Джак Гордън, международен директор по инвестициите и инвестиционните стратегии на "ЛаСал инвестмънт мениджмънт" (LaSalle Investment Management). През изминалата година са били регистрирани 54 специализирани фонда, като в тях са включени национални и паневропейски такива. За сравнение през 2003 г. са били основани 51 дружества.

Според "ЛаСал" азиатските страни ще са най-подходящи за инвестиции в имоти през следващите три години, защото предлагат най-голям потенциал за развитие в комбинация с по-ниска конкуренция и сравнително евтин заемен капитал. Безспорен лидер в това отношение е Китай, която се прогнозира да стане най-голямата икономика в света до 2030 г.

Доходността от отдаване на офис помещения в Шанхай е средно между 8% и 8.5% годишно, докато в Пекин инвеститорите може да постигнат 9% до 10%. За сравнение тази в Западна Европа се движи между 5% и 7%.

Пренасочването на инвеститорите в недвижимости към други континенти не означава, че пазарът в Централна и Източна Европа е загубил атрактивността си, пише "Уолстрийт джърнъл". Въпреки резките скокове на цените там според Джон Верпелети от консултантската фирма DTZ, те все още не са стигнали тавана си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА