Last news in Fakti

15 Май, 2014 16:25 1 004 0

Половината от задълженията ни са за дом

  • жилища-
  • задължения-
  • кредит
Половината от задълженията ни са за дом - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ипотечните задължения в България са 45% от общите задължения на домакинствата. Останалите 55% са разпределени между потребителски кредити, овърдрафти, кредитни карти и лизинг. Най-слабо е разпространението на ипотечни заеми в Русия – едва 4% от задълженията на домакинствата, посочват анализаторите на „УниКредит”. През 2013 г. банката е отпуснала заеми на домакинствата на обща стойност от 28 млрд. EUR, а е привлякла депозити  в размер на 25 млрд. EUR.

Задлъжнялостта на българските домакинства през 2015 г. ще достигне 25% от БВП след плавно намаляване от общо 1% през 2013 и 2014 г. Това е един от основните изводи в последния анализ на банката за региона на ЦИЕ, представен по време на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие във Варшава. Пикът в тегленето на нови заеми е бил през 2008 г., когато задълженията на българите са били 30.4% от БВП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА