Last news in Fakti

9 Юни, 2005 00:00 1 119 0

Добромир Ганев, управляващ директор на агенция "Форос": Шансът на “Слънчев бряг” е да се превърне в целогодишен курорт

  • които-
  • морето-
  • слънчев-
  • бряг-
  • много-
  • всички-
  • години-
  • толкова-
  • цените-
  • комплекси-
  • трябва-
  • развива-
  • обитаване-
  • става-
  • пазара-
  • имоти-
  • курорта-
  • например-
  • слънчев бряг-
  • следващите няколко години

Г-н Ганев, наскоро бяха изнесени данни, че само в западната част на "Слънчев бряг" се строят или са въведени в експлоатация около 300 000 кв. м апартаментни комплекси. Как ще се отрази това масирано строителство на цените на тези имоти по морето?
- Фактът, че има толкова много еднородни площи на пазара предполага, че стойността на тези в по-неатрактивните части на курорта ще е по-ниска отколкото на тези на първа и втора линия до морето, както и в източната част. Логично е да се появи диференциация в цените и качеството и при този тип недвижима собственост. Тя вече дори е факт - в "Слънчев бряг" се появиха апартаменти, които се продават на зелено между 480 и 550 евро/кв. м.


Още миналата година предупреждавахте за застой и евентуален спад на цените на имотите по морето заради презастрояването. Има ли вече подобни индикации?
- След бързото покачване на цените е нормално някъде те да се успокоят. Една от причините за това е, че много предприемачи строят на зелено без достатъчно ресурси. Банките не кредитират всички дружества, например тези, които не са от дълги години на пазара.


Има ли достатъчно пазар за строящите се апартаметни комплекси по морето?
- Ако обърнем тези 300 000 кв. м в жилища, това прави около 5 000 апартамента. По груби сметки тази цифра доста надвишава потенциалното търсене. Основните купувачи са чужденци, но те търсят атрактивност на инвестицията си. Няма как да купят апартамент, ако не могат да го отдадат под наем или препродадат, а това става все по-трудно.


Означава ли това че подобна инвестиция става рискова от гледна точка на бързата възвръщаемост?
- Не навсякъде - има имоти на първа линия до морето, за които още преди да са построени собствениците имат сключен договор с туроператор и продават с гарантирана възвръщаемост. Те ще имат повече купувачи и ще държат по-високи цени за сметка на имотите, които не могат да предложат такива гаранции и не са толкова атрактивни. Така че цената до голяма степен започва да се определя и от последващото управление на обекта.


Черноморските ни курорти пригодени ли са да поемат бързото разрастване през последните години?
- Не мога да кажа това, но трябва да се има предвид, че приватизацията на двата големи курорта - "Слънчев бряг" и "Златни пясъци", протече по различен начин от тази на "Албена" и се предполагаше, че ще се случи това. В тях всеки парцел е на отделен собственик с различен интерес и виждания за пазара. Затова и тези комплекси се разраснаха толкова бързо. Нормално е предприемачите да искат да вървят напред и да развиват собствеността си, а ролята на държавата е да задава параметрите, в които това да става. От година и половина държавните институции започнаха да обръщат по-сериозно внимание към процесите по морето. Очаквам в следващите няколко години да успеят да изградят и нужната инфраструктура.


Твърдите, че бъдещето на "Слънчев бряг" е във възможността за целогодишно обитаване. Как може да стане това?
- Темповете с които се развива този комплекс сочат, че той ще се превърне не толкова в курорт колкото в град за целогодишно обитаване с всички обслужващи дейности. Само основната му част ще остане курортна. Ако продължи застрояването на площта на запад от пътя Варна-Бургас в посока към село Тънково, районът ще стане жилищен и ще се превърне в притегателен център за много хора през летния сезон. Те ще живеят там и няма да се налага да пътуват до Бургас например, а ще имат на разположение жилищни комплекси, магазини, офиси, складове… Това е виждането ми за "Слънчев бряг" в перспектива.


Какъв тип туризъм може да се развива тогава?
- Всички видове, свързани с целогодишното обитаване - като се започне от конферентен туризъм, през балнео, СПА, здравен и т.н. Например познавам доста зъболекари, които лекуват чужденци идващи у нас само за да си оправят зъбите.


Има ли подобна визия за развитието на комплекса от страна на неговото ръководство?
Не знам какво е отношението на "Слънчев бряг" АД по този въпрос, но там има и много отделни собственици. Следващите няколко години те ще трябва да се обединят в общо виждане за развитието на курорта - дали ще се развива като комплекс за млади хора с много дискотеки, като бъдещ град и т.н. Тази стратегия трябва да се изработи именно от собствениците на хотели, от ръководството на комплекса, от държавата и от общинските архитекти - всички, свързани с бизнеса с имоти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА