Last news in Fakti

10 Юни, 2005 00:00 482 0

Намаляват оптимистичните прогнози за имотите

  • имоти-
  • недвижими-
  • пазар-
  • много-
  • инвеститорите-
  • страната-
  • агенция-
  • недвижими имоти
България е изкушаваща за инвеститорите в недвижима собственост и едновременно с това много рискова страна, съобщи Георги Киров, консултант в отдел Инвестиции на американската агенция за недвижими имоти Colliers international. Проблемите произтичат най-вече от неяснотата как ще се развива пазарът. Съществува повишен оптимизъм, че страната ни е атрактивно място с добри доходи и големите инвеститори тепърва ще идват.

Освен добрите перспективи пред развитието на пазара на недвижими имоти съществуват и обективни фактори, които сериозно увеличават риска за инвестициите в него. Основният проблем на българския пазар е, че е малък. Международната агенция отчита, че в някои райони на страната цената на земята се е покачила до равнища, които правят по-нататъшното застрояване невъзможно. Георги Киров от Colliers international отчете, че наличните у нас офиспространства са равностойни на съществуващите един или два бизнеспарка в страни с развита икономика. Данните за трафика през територията на страната ни сочат, че България не е кръстовище, въпреки че се намира в средата на Балканския полуостров. Потокът от пътници и товари, който преминава границите ни, е насочен към обслужване на вътрешния пазар, коментираха от международната агенция за недвижими имоти. Всеки чужд инвеститор трябва да претегли възможността в неговия сегмент да се появи един голям играч, който да заеме цялата ниша. И в този аспект рискът при операторите в продажбите на дребно и малките фирми е много по-голям, отколкото при известните марки.

При евентуален фалит не се изпълняват договорите за отдаване под наем на търговски площи, което изправя пред сериозен проблем инвеститорите в големи търговско-развлекателни центрове. Според анализаторите голямото разминаване между продажбите и наемите, което е много специфично за нашия пазар, също намалява сигурността на инвеститорите. Всички анализатори обаче отчитат, че големият плюс на нашия пазар е нивото на възвръщаемост от инвестициите в недвижими имоти. Според Страхил Иванов, управител на агенцията за недвижими имоти Явлена, бързата ликвидност в последните години е много привлекателна за инвеститорите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА